Sup ini sengaja di campur dengan asam keping (gelugur) bertujuan memberi rasa asam dan lebih menyelerakan, terutama bagi wanita yang sedang hamil.
Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan:
- 500 gm ayam (dipotong & dibersihkan)
- 5 biji ubi kentang (dipotong dadu)
- 2 batang lobak merah/wortel (di potong bulat)
- sedikit kobis (di hiris kasar)
- 1 sdm rempah sup
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga cengkih
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 biji buah pelaga
- 1 keping asam gelugur
- 1 liter air
- garam & gula secukup rasa
- serbuk perasa secukupnya
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, asam gelugur dan rempah sup. Aduk rata hingga naik bau dan berbau wangi.
- Kemudian masukkan air, ayam, ubi kentang dan lobak merah/wortel. Aduk rata dan biarkan sehingga mendidih & semua bahan empuk.
- Setelah itu masukkan kobis, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya. Aduk rata dan angkat.
- Taburkan bawang goreng diatasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment