Kuih Biji Ketapang Manis, kuih yang sering menjadi cemilan 'popular' di Hari Lebaran pada warga Indonesia.
Di Malaysia, kuih ini dikenali sebagai Kuih Gunting Manis, dan pada masyarakat India yang merupakan sebahagian dari warga Malaysia, kuih ini di sebut juga Muruku Gunting Manis.
Kuih ini bukannya di buat dari bahan biji ketapang, tetapi cuma nama kuih. Mungkin kerana bentuk kuih ini seperti biji ketapang, maka ianya di sebut begitu.
Bahan-Bahan:
Saiz hidangan untuk 700 gram.
Di Malaysia, kuih ini dikenali sebagai Kuih Gunting Manis, dan pada masyarakat India yang merupakan sebahagian dari warga Malaysia, kuih ini di sebut juga Muruku Gunting Manis.
Kuih ini bukannya di buat dari bahan biji ketapang, tetapi cuma nama kuih. Mungkin kerana bentuk kuih ini seperti biji ketapang, maka ianya di sebut begitu.
Bahan-Bahan:
- 450 gm tepung terigu/gandum
- 150 gm gula pasir
- 2 butir telur ayam
- 50 gm margarin
- 1/4 sdt serbuk/bubuk vanili
- 8 sdm susu cair
- 100 gm kelapa parut disangrai (digoreng tanpa minyak hingga kering kekuningan, setelah itu ditumbuk halus)
- minyak untuk menggoreng
- Pukul/kocok (boleh guna mixer) gula pasir, margarin, dan serbuk vanili hingga lembut.
- Tambahkan telur, pukul/kocok sekali lagi hingga rata.
- Masukkan tepung terigu/gandum dan kelapa sangrai halus secara bergantian dengan susu cair sambil diaduk rata.
- Pastikan adunan sudah kalis/kental, lalu gulung setiap 100 gm adunan menjadi bentuk silinder diameter 1 sm.
- Kemudian potong menyerong 1 sm.
- Goreng di dalam minyak panas diatas api kecil hingga matang dan berwarna kecokelatan. lalu angkat dan tiriskan, kemudian biarkan dingin.
- Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan untuk 700 gram.
No comments:
Post a Comment