CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Friday, 21 June 2013

Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

Bahan-bahan:
  • 500 gm udang sederhana besar (dibelah belakang & dibersihkan)
  • 15 tangkai cili kering (dikisar)
  • 2.5 sm halia/jahe (dikisar)
  • 2 sdm sos cili
  • 2 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 sdm pes asam jawa (dibancuh sedikit air)
  • garam dan gula secukup rasa
  • serbuk perasa secukupnya
  • minyak masak
Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar hingga garing dan pecah minyak.
  2. Tuangkan sedikit air asam jawa dan aduk rata.
  3. Masukkan udang dan biarkan mendidih seketika. Kemudian masukkan sos cili, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
  4. Masak hingga matang dan kuahnya menjadi sedikit pekat, angkat.
  5. Sedia untuk dihidangkan.

 * Saiz hidangan untuk seorang jer !!!

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...