Kuih Sugi/Makmur/Putri Salju
Bahan-Bahan:
Bahan-Bahan:
- 450 gm minyak sapi ( saya guna jenis QBB )
- 700 gm tepung gandum/terigu (diayak terlebih dahulu)
- 1 biji telur
- 1 sudu besar gula halus/kastor
- 1 mangkuk kecil gula halus/kastor (untuk hiasan)
- Pukul kuning telur bersama 1 sudu besar gula halus/kastor hingga sebati.
- Kemudian, masukkan minyak sapi dan gaul/aduk sehingga rata.
- Seterusnya, masukkan tepung gandum dan gaul/aduk hingga menjadi doh ("dough") dan boleh di bentuk. (*dough adalah adunan, ulian tepung yang menjadi sebati dan kental).
- Apabila adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga boleh dibentuk dan jangan terlalu keras/kental.
- Setelah itu, bulatkan doh dan bentuk menjadi bentuk bulan sabit (atau bulat dll) hingga selesai.
- Kemudian, bakar pada suhu 170 selsias selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
- Setelah masak, angkat dan sejukkan sebentar.
- Akhir sekali, golekkan biskut/kuih ke dalam gula halus/kastor hingga selesai dan simpan ke dalam bekas/stoples kedap udara.
No comments:
Post a Comment