CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kuih Sugi/Makmur

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Friday, 21 June 2013

Kuih Sugi/Makmur

Kuih Sugi/Makmur/Putri Salju

Bahan-Bahan:
  •  ‎450 gm minyak sapi ( saya guna jenis QBB ) ‎
  •  ‎700 gm tepung gandum/terigu (diayak terlebih dahulu) ‎
  •  ‎1 biji telur ‎
  •  ‎1 sudu besar gula halus/kastor ‎
  •  ‎1 mangkuk kecil gula halus/kastor (untuk hiasan)
Cara Membuat:
  1. Pukul kuning telur bersama 1 sudu besar gula halus/kastor hingga sebati. ‎ ‎
  2. Kemudian, masukkan minyak sapi dan gaul/aduk sehingga rata.
  3. Seterusnya, masukkan tepung gandum dan gaul/aduk hingga menjadi doh ("dough") dan boleh di ‎bentuk. (*dough adalah adunan, ulian tepung yang menjadi sebati dan kental).
  4. Apabila adunan masih lembik tambah tepung gandum sedikit demi sedikit ‎sehingga boleh dibentuk dan jangan terlalu keras/kental.
  5. ‎‎Setelah itu, bulatkan doh dan bentuk menjadi bentuk bulan sabit (atau bulat dll) hingga selesai. ‎ ‎
  6. Kemudian, bakar pada suhu 170 selsias selama 15-20 minit sehingga bawahnya kekuningan
  7. Setelah masak, angkat dan sejukkan sebentar.
  8. Akhir sekali, golekkan biskut/kuih ke ‎dalam gula halus/kastor hingga selesai dan simpan ke dalam bekas/stoples kedap udara.
*Saiz hidangan - 110-115 biji ‎‎

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...