Tofu Sayur yang di steam juga dipercayai berasal dari jenis masakan cina muslim di Malaysia. Sering menjadi resepi untuk bulan Ramadhan.
Bahan-bahan:
Bahan-bahan:
- 1 ketul tofu jepun (kukus selama 20 minit)
- 2 ulas/siung bawang putih (dikisar/dihaluskan)
- 3 ulas/siung bawang merah kecil (dikisar)
- 2 sdm cili boh/cabai giling
- 1 keping tempe (dipotong kecil & digoreng)
- 3 tangkai kacang panjang (dipotong kecil)
- 10 gm isi ayam
- 1 biji cili benggala/paprika merah (dipotong kecil)
- 1 biji cili benggala/paprika hijau (dipotong kecil)
- 1/2 sdt tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
- minyak masak untuk menumis
- air secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
- Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar dan cili boh/cabai giling hingga naik bau.
- Setelah itu masukkan isi ayam, cili benggala/paprika merah dan hijau, Aduk/gaul hingga rata.
- Kemudian masukkan kacang panjang dan tempe goreng, Aduk rata.
- Tambahkan sedikit air dan tepung jagung. Aduk sehingga mendidih dan menjadi pekat/kental. Angkat.
- Masukkan tofu ke dalam mangkuk hidangan, kemudian tuangkan kuah sayur ke atasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment