Dumpling tidak asing pada masyarakat Barat, Afrika, Eropah, Timur Tengah, Asia Tenggara, bahkan di serata negara di dunia. Masyarakat cina juga sangat menggemarinya.
Adunannya berbeza-beza mengikut citarasa negara. Ada yang menjadikan sebagai sup, dan ada sebagai sajian kueh. Kini, ia menjadi salah satu dari makanan warga Malaysia dan Indonesia.
Berikut ini resepi gaya kueh Dumpling.
Bahan Kulit:
Bahan Inti/Isi:
* Tips: Boleh juga digoreng selain dikukus
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang
Adunannya berbeza-beza mengikut citarasa negara. Ada yang menjadikan sebagai sup, dan ada sebagai sajian kueh. Kini, ia menjadi salah satu dari makanan warga Malaysia dan Indonesia.
Berikut ini resepi gaya kueh Dumpling.
Bahan Kulit:
Bahan Inti/Isi:
- 100 gm isi ayam (dipotong kecil)
- 2 ketul tauhu (dipotong kecil)
- 100 gm kucai (dihiris kecil)
- 50 gm lobak putih (dihiris kecil)
- 1 sdm lada sulah
- 3 sdm minyak
- garam secukup rasa
- serbuk perasa secukupnya
- Masukkan kesemua bahan inti/isi ke dalam sebuah mangkuk besar. Gaul/Aduk rata sehingga sebati.
- Tepung gandum/terigu dan garam di masukkan ke dalam mangkuk adunan, Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli rata sehingga kenyal. Jangan terlalu cair, jadikan doh.
- Canai doh menjadi leper, potong empat segi sama/segi empat. Isikan bahan inti/isi kadalam kulit dumpling.
- Kemaskan/rapikan hujung atasnya. Lakukan sehingga kesemua adunan habis.
- Kukus sehingga masak. Angkat.
- Sedia untuk dinikmati.
* Tips: Boleh juga digoreng selain dikukus
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang
No comments:
Post a Comment