Cubalah, terutama di waktu "lunch" pasti menyelerakan.
Bahan-bahan:
- 250 gm mee kuning (dicelur air panas & toskan)
- 100 gm isi ayam (dipotong kecil)
- 4 ekor udang
- 1/2 biji bawang besar (dihiris kecil)
- 30 gm lobak merah/wortel (dihiris kecil)
- 3 ulas/siung bawang putih (dihiris halus)
- 5 batang jagung muda (dihiris halus)
- 4 biji cili padi/cabai rawit (dipotong dua)
- 20 gm sawi hijau
- 1 biji cili merah
- 1 sdm kicap pekat
- 1 sdm sos tiram
- sedikit air
- garam secukup rasa
- sedikit perasa
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam, udang dan aduk hingga rata.
- Setelah itu masukkan kicap, sos tiram dan aduk hingga rata.
- Kemudian masukkan jagung muda, lobak merah/wortel dan garam,serbuk perasa secukupnya.
- Masukkan mie kuning, tauge, daun sawi, cili merah dan sedikit air, aduk hingga rata.
- Angkat dan sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment