Kuey Teow basah menjadi istimewa, enak rasanya apabila bahannya digandingkan dengan udang. Selalunya udang yang digunakan bersaiz agak besar atau sederhana besar.
Kuey Teow basah adalah resepi yang sudah lama diwarisi turun temurun oleh masyarakat Melayu, India dan Cina di Malaysia. Kuey Teow adalah masakan yang berasal dari negeri China. Selalunya di jual di restoran-restoran Cina, India, dan Melayu.
Kuey Teow basah berbeza dari char kuey teow yang lebih mirip kepada masakan ala Thailand di mana resepinya menggunakan sos yang khusus. Char Kuey Teow adalah variasi dari masakan kuey teow, sangat enak, merupakan resepi baru, dan sangat popular di Malaysia dewasa ini.
Berikut adalah resepi Kuey Teow basah:
Bahan-bahan:
Kuey Teow basah adalah resepi yang sudah lama diwarisi turun temurun oleh masyarakat Melayu, India dan Cina di Malaysia. Kuey Teow adalah masakan yang berasal dari negeri China. Selalunya di jual di restoran-restoran Cina, India, dan Melayu.
Kuey Teow basah berbeza dari char kuey teow yang lebih mirip kepada masakan ala Thailand di mana resepinya menggunakan sos yang khusus. Char Kuey Teow adalah variasi dari masakan kuey teow, sangat enak, merupakan resepi baru, dan sangat popular di Malaysia dewasa ini.
Berikut adalah resepi Kuey Teow basah:
Bahan-bahan:
- 500 gm kuey teow
- 300 gm udang (dibersihkan)
- 2 sdm cili boh/cili kisar
- 4 ulas bawang putih (diketuk)
- 4 sdm kicap manis
- 2 sdm sos tomato
- 2 sdm sos cili
- 1 biji tomato (dipotong kecil)
- 1 ikat daun kucai (dipotong 1 inci)
- 50 gm tauge
- 1 keping tauhu basah (digoreng & dipotong kecil)
- garam sekucupnya
- sedikit air
- minyak masak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga berbau wangi.
- Kemudian masukkan cili boh bersama sedikit kicap dan biarkan hingga garing.
- Setelah itu masukkan udang bersama sos cili, sos tomato dan sedikit air, kacau rata.
- Akhir sekali masukkan kuey teow, tomato, tauhu goreng, tauge dan daun kucai, kacau rata dan tutupkan api.
- Sedia di hidangkan panas.
No comments:
Post a Comment