Asam Pedas sangat sinonim dengan masyarakat Minangkabau dan Melayu, Indonesia dan Malaysia. Rasanya harus berasam dan pedas. Di Thailand dikenali sebagai "Kaeng som." Di India, hidangan yang hampir sama dikenali sebagai "Macher tak."
Resepi asam pedas juga berbagai variasi, mengikut citarasa setempat.
ikan yang menjadi pilihan tidak kira samada ikan air masin atau ikan air tawar. Kebiasaannya, ikan yang menjadi pilihan ialah ikan pari, ikan parang, ikan kurau, ikan tenggiri, ikan merah, ikan terubuk, ikan kembung, ikan jenahak, dan lain-lain lagi.
Berikut ini, resepi Asam Pedas Ikan Jenahak/Jenahar yang biasa menjadi hidangan.
Bahan-bahan:
Resepi asam pedas juga berbagai variasi, mengikut citarasa setempat.
ikan yang menjadi pilihan tidak kira samada ikan air masin atau ikan air tawar. Kebiasaannya, ikan yang menjadi pilihan ialah ikan pari, ikan parang, ikan kurau, ikan tenggiri, ikan merah, ikan terubuk, ikan kembung, ikan jenahak, dan lain-lain lagi.
Berikut ini, resepi Asam Pedas Ikan Jenahak/Jenahar yang biasa menjadi hidangan.
Bahan-bahan:
- 300 gm ikan jenahak
- 2 batang keladi (dipotong panjang & direbus selama 3 minit)
- 15 gm bawang merah (dikisar)
- 10 gm bawang putih (dikisar)
- 20 gm cili kering (dikisar)
- 30 gm bunga kantan
- 50 ml air asam jawa
- 750 ml air
- garam & gula secukup rasa
- minyak masak untuk menumis
- Panaskan sedikit minyak didalam periuk, tumis bawang merah dan bawang putih sehingga berbau wangi.
- Kemudian masukkan cili kering dan tumis lagi sehingga pecah minyak.
- Selepas itu masukkan air asam jawa, air, bunga kantan dan batang keladi, biarkan seketika.
- Akhir sekali masukkan ikan, kacau rata dan biarkan sehingga masak.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa, gaul rata dan angkat.
- Sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment