Kacang Goreng. Cemilan No. 1 paling popular di Hari Lebaran. Hampir dimana-mana saja kelihatan dijual/dijajan dipasar, digerai, atau diwarung pada sepanjang bulan Ramadhan.
Bahan-bahan:
• 500gm kacang tanpa kulit
• 15-20 ulas/siung bawang putih
(diblender dengan sedikit air dan sedikit garam)
• 20 ulas/siung bawang putih (dihiris)
• Air
• Minyak untuk menggoreng.
Cara Membuat:
Bahan-bahan:
• 500gm kacang tanpa kulit
• 15-20 ulas/siung bawang putih
(diblender dengan sedikit air dan sedikit garam)
• 20 ulas/siung bawang putih (dihiris)
• Air
• Minyak untuk menggoreng.
Cara Membuat:
- Didihkan air didalam periuk. Bila sudah mendidih, tutup api dan masukkan kacang. Biarkan selama 3-4 minit. Setelah itu, toskan.
- Gaul/campur kacang dengan bawang putih yang diblender tadi. Perap selama 30 menit.
- Panaskan minyak. Goreng kacang tadi hingga masak dan berwarna kekuningan dan sedikit garing
- Bila sudah masak, toskan dan biarkan sejuk.
- Sedia untuk dihidangkan atau dimasukkan dalam balang/stoples kedap udara.
No comments:
Post a Comment