CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kacang Goreng

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 16 June 2013

Kacang Goreng

Kacang Goreng. Cemilan No. 1 paling popular di Hari Lebaran. Hampir dimana-mana saja kelihatan dijual/dijajan dipasar, digerai, atau diwarung pada sepanjang  bulan Ramadhan.

Bahan-bahan:

• ‎500gm kacang tanpa kulit
• ‎15-20 ulas/siung bawang putih
  (diblender dengan sedikit air dan sedikit garam)
• ‎20 ulas/siung bawang putih (dihiris) ‎
‎• Air
• Minyak untuk menggoreng.



Cara Membuat:
  1. Didihkan air didalam periuk. Bila sudah mendidih, tutup api dan masukkan kacang. Biarkan ‎selama 3-4 minit. Setelah itu, toskan. ‎ ‎
  2. Gaul/campur kacang dengan bawang putih yang diblender tadi. Perap selama 30 menit.
  3. Panaskan minyak. Goreng kacang tadi hingga masak dan berwarna kekuningan dan sedikit garing
  4. Bila sudah masak, toskan dan biarkan sejuk.
  5. Sedia untuk dihidangkan atau dimasukkan dalam ‎balang/stoples kedap udara. ‎ 
*Semangat Lebaran.

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...