Di Malaysia dikenali sebagai Tat Nenas. Di Indonesia di sebut Kue Nastar aja. Paling laris dan digemari oleh kedua-dua warga negara. Setiap bulan Ramadhan, setiap Lebaran, pasti ada Tas Nenas/Kue Nastar ini.
Bahan-Bahan:
Cara Membuat:
Bahan-Bahan:
- 250 gm mentega
- 20 gm gula icing
- 1 kuning telur
- 350 gm tepung gandum
- 2 sdm tepung kastad
- 2 sdm tepung susu
- 1 kuning telur (untuk disapukan pada tat)
Cara Membuat:
- Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk dan biarkan masak sehingga mendidih dan pekat. Aduk/kacau sentiasa agar tidak melekat.
- Angkat dan sejukkan seketika sebelum di bentukkan bulat dalam 6 gm.
- Pukul mentega dan gula icing dengan menggunakan mixer hingga kembang.
- Kemudian masukkan kuning telur bersama tepung gandum, tepung kastad dan susu tepung sedikit demi sedikit. Aduk/kacau rata hingga adunan sebati.
- Seterusnya bungkus adunan dengan kertas plastik dan biarkan seketika selama 30 minit.
- Setelah 30 minit, bulat-bulatkan adunan dan isikan dengan inti jem nanas di dalamnya dan bakar dengan ketuhar/oven pada suhu 180c selama 20 minit.
- Sedia untuk dihidang atau disimple dalam stoples/balang kueh.
No comments:
Post a Comment