Rendang, tidak sah menyambut Lebaran tanpa Rendang. Rendang selalunya di makan bersama lemang, ketupat atau pun nasi.
Bahan-Bahan:
- 300 gm hati lembu (dihiris nipis)
- 1/2 cawan cili kisar
- 2 sudu besar kerisik
- 1 cawan santan pekat
- 1 helai daun kunyit (dihiris halus)
- 7 ulas/siung bawang merah
- 3 ulas/siung bawang putih
- 2 batang serai (dititik/diketuk)
- 2 sm lengkuas
- Lumur/adukkan hati dengan garam dan kunyit. Goreng separuh garing. Ketepikan.
- Masukkan semua bahan kisar, santan dan cili ke dalam kuali.
- Masak sambil dikacau hingga mendidih dan pecah minyak.
- Masukkan hati, garam, gula dan kerisik. Kacau hingga rendang pekat.
- Taburkan daun kunyit dan tutup api.
- Sedia untuk di hidangkan
No comments:
Post a Comment