CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Opor Ayam Pedas

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 16 June 2013

Opor Ayam Pedas

Opor Ayam, masakan tradisional istimewa di kalangan masyarakat Indonesia, lebih khusus di Pulau Jawa.

Opor Ayam memang lazat, merupakan menu special di Hari Lebaran/Raya. Masakan ini juga tidak asing pada masyarakat Malaysia, disebabkan ramai warga Malaysia berketurunan dari Pulau Jawa sejak beratus tahun dahulu.

Opor Ayam, sepertimana rendang ayam atau rendang daging, selalunya digandingkan dengan sajian ketupat di setiap Hari Lebaran/Raya.


Berikut ini resepi Opor Ayam Pedas.

Bahan Utama:
  • 1 ekor ayam - dipotong 8 bahagian
  • 2 batang serai - dimemarkan/diketuk ‎
  • 4 lembar daun jeruk - dibuang tulang daunnya;
  • ‎1 sdt serbuk kunyit
  • 1 sdt garam
  •  ‎½ sdt serbuk lada putih/merica
  • 1 sdt gula merah
  • 1 sdm air asam jawa
  • 2 sdm margarine untuk menumis
  • ‎1250 ml santan dari 1 butir kelapa.‎
Bahan/Bumbu Yang Dihaluskan: ‎
  • 10 biji bawang merah
  • ‎5 siung/ulas bawang putih
  • 4 tangkai cabai merah kerinting/cili kering
  • ½ sdt serbuk ketumbar
  • 4 biji kemiri/buah keras sangrai (goreng tanpa minyak)
Bahan Hiasan:   Bawang goreng.‎

Cara Memasak:
  1. Masukkan margarine pada wajan/kuali yang sudah dipanaskan. Biarkan hingga mencair. Jika margarine ‎sudah mencair, masukkan bumbu/bahan yang sudah dihaluskan; 2 batang serai, daun jeruk/limau purut, dan serbuk ‎kunyit. Tumis hingga harum. 
  2. Setelah itu, masukkan ‎ayam. Masak hingga ayam berubah warna. Apabila ayam sudah berubah warna, tambahkan ‎garam, serbuk lada putih, dan gula merah yang sudah dihiris. Aduk rata-rata.
  3. Kemudian ‎masukkan santan, aduk hingga sebati.
  4. Masak hingga santan ‎mengental/pekat selama 40 minit sambil sekali sekala diaduk/kacau dengan api sederhana.
  5. Setelah 40 minit santan ‎sudah mengental/pekat, masukkan air asam jawa. Aduk hingga rata, dan biarkan hingga ayam masak empuk/matang.
  6. Angkat, dan sedia untuk dihidangkan.
  7. Akhir sekali, tabur bawang goreng diatasnya. 
Selamat mencoba.


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...