Opor Ayam, masakan tradisional istimewa di kalangan masyarakat Indonesia, lebih khusus di Pulau Jawa.
Opor Ayam memang lazat, merupakan menu special di Hari Lebaran/Raya. Masakan ini juga tidak asing pada masyarakat Malaysia, disebabkan ramai warga Malaysia berketurunan dari Pulau Jawa sejak beratus tahun dahulu.
Opor Ayam, sepertimana rendang ayam atau rendang daging, selalunya digandingkan dengan sajian ketupat di setiap Hari Lebaran/Raya.
Berikut ini resepi Opor Ayam Pedas.
Bahan Utama: Opor Ayam memang lazat, merupakan menu special di Hari Lebaran/Raya. Masakan ini juga tidak asing pada masyarakat Malaysia, disebabkan ramai warga Malaysia berketurunan dari Pulau Jawa sejak beratus tahun dahulu.
Opor Ayam, sepertimana rendang ayam atau rendang daging, selalunya digandingkan dengan sajian ketupat di setiap Hari Lebaran/Raya.
Berikut ini resepi Opor Ayam Pedas.
- 1 ekor ayam - dipotong 8 bahagian
- 2 batang serai - dimemarkan/diketuk
- 4 lembar daun jeruk - dibuang tulang daunnya;
- 1 sdt serbuk kunyit
- 1 sdt garam
- ½ sdt serbuk lada putih/merica
- 1 sdt gula merah
- 1 sdm air asam jawa
- 2 sdm margarine untuk menumis
- 1250 ml santan dari 1 butir kelapa.
- 10 biji bawang merah
- 5 siung/ulas bawang putih
- 4 tangkai cabai merah kerinting/cili kering
- ½ sdt serbuk ketumbar
- 4 biji kemiri/buah keras sangrai (goreng tanpa minyak)
Cara Memasak:
- Masukkan margarine pada wajan/kuali yang sudah dipanaskan. Biarkan hingga mencair. Jika margarine sudah mencair, masukkan bumbu/bahan yang sudah dihaluskan; 2 batang serai, daun jeruk/limau purut, dan serbuk kunyit. Tumis hingga harum.
- Setelah itu, masukkan ayam. Masak hingga ayam berubah warna. Apabila ayam sudah berubah warna, tambahkan garam, serbuk lada putih, dan gula merah yang sudah dihiris. Aduk rata-rata.
- Kemudian masukkan santan, aduk hingga sebati.
- Masak hingga santan mengental/pekat selama 40 minit sambil sekali sekala diaduk/kacau dengan api sederhana.
- Setelah 40 minit santan sudah mengental/pekat, masukkan air asam jawa. Aduk hingga rata, dan biarkan hingga ayam masak empuk/matang.
- Angkat, dan sedia untuk dihidangkan.
- Akhir sekali, tabur bawang goreng diatasnya.
No comments:
Post a Comment