CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kuih Nastar Nanas

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 16 June 2013

Kuih Nastar Nanas

Kuih Nastar Nanas Spesial

Bahan Bahan: ‎
  • 300 gm margarine ‎
  • 2 butir kuning telur ‎
  • 1 biji telur ‎
  • 1 sdt serbuk vanili ‎
  • 100 gm keju cheddar parut ‎
  • 300 gm tepung terigu/gandum rendah protein ‎
Bahan Inti Selai/Jem Nenas: ‎
  • 1 buah nenas (diparut)
  • gula pasir secukupnya ‎
  • 1 batang kulit kayu manis
Untuk Olesan/Sapuan Diatasnya: ‎
  • 1 sdm margarin cairkan ‎
  • 1 butir kuning telur (campur jadi satu dengan margarin aduk hingga rata) ‎
Cara membuatnya: ‎
  1. Buat selai/jem nenas terlebih dahulu.Masak nenas yang sudah diparut bersama gula dan kulit kayu manis ‎dengan api kecil. Aduk/kacau selalu hingga selai/inti nenas berwarna kuning kecoklatan dan menjadi kental/pekat. Angkat dan ‎dinginkan. ‎
  2. Kocok/pukul margarine dan telur sebentar saja, setelah itu masukkan serbuk vanili, keju cheddar parut, dan ‎terigu/tepung gandum sedikit demi sedikit. Aduk/kacau adunan hingga sebati. ‎
  3. Ambil sedikit adunan dan buat bentuk bulat dan pijitkan bahagian tengahnya, kemudian isikan dengan selai/jem nenas dan tutup kembali hingga berbentuk bulat.
  4. Olesi/sapukan ‎atas kuih tersebut dengan margarine dan kuning telur. ‎
  5. Panggang di atas oven bersuhu 170 darjah celcius selama 20 minit. Angkat dan dinginkan.
  6. Sedia untuk dihidangkan.‎ 
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...