CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kuih Ros (Kue Kembang Goyang)

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 16 June 2013

Kuih Ros (Kue Kembang Goyang)

Kuih Ros atau Kuih Kembang Goyang (Ind), popular dikenal dengan nama Kue Lembang Goyang di Pulau Jawa Indonesia. Kuih Loyang di ‎Sumatera dan juga Malaysia.

Merupakan salah satu kuih tradisional nusantara yang popular disajikan sebagai kuih lebaran ‎untuk ahli keluarga dan tetamu yang bersilaturahmi.

Rasanya renyah/rangup dan gurih. ‎ Sementara bagi masyarakat Bali, khususnya pemeluk agama Hindu, biasanya memakai kue kembang ‎goyang ini sebagai salah satu isi sajian di hari keagamaan.‎

Bahan-Bahan:
  • 200 gm tepung beras ‎
  • 65gm gula pasir halus ‎
  • 2 biji telur yang sudah dipukul/dikocok ‎
  • 1/2 sdt garam‎ ‎
  • 250 ml santan
  • minyak manyak untuk menggoreng ‎
Cara Membuat: ‎
  1. Sediakan  mangkuk besar/sebuah bekas dan masukkan tepung beras, gula pasir dan garam,  aduk/kacau hingga rata. ‎
  2. Tuangkan telur dan santan sedikit demi sedikit, dengan terus kacau/mengaduk hingga tercampur ‎rata dan sebati. ‎
  3. Panaskan cetakan/acuan kembang goyang dalam minyak yang sudah dipanaskan. ‎
  4. Celupkan cetakan/acuan ke dalam adunan, kemudian masukkan ke dalam minyak sambil menggoyang–‎goyang hingga kuih terlepas dari cetakan/acuan. ‎
  5. Goreng kuih sampai matang, kering dan berwarna kuning kecoklatan. ‎
  6. Angkat, tiriskan.
  7. Kue kembang goyang siap disajikan atau bisa disimpan dalam stoples/balang.
*Saiz hidangan untuk 475 gram. ‎
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...