Sejenis cemilan yang digemari oleh ramai orang. Memakannya menjadi leka dan tidak jemu. Cuma, jangan lupa menyediakan minuman yang dingin kerana memakan cemilan kekacang akan menyebabkan rasa dahaga.
Popular sebagai salah satu menu di Hari Lebaran.
Bahan-bahan:
Popular sebagai salah satu menu di Hari Lebaran.
Bahan-bahan:
- 400 gm kacang tanah (dibuang kulitnya)
- 10 siung/ulas bawang putih (dihaluskan)
- 200 ml santan kental
- 350 gm tepung kanji /tepung ubi kayu
- 85 gm tepung maizena
- 2 sdt garam
- 1/4 sdt biji ketumbar (disangrai/digoreng tanpa minyak)
- 2 butir kemiri/buah keras (ditumbuk & disangrai/digoreng tanpa minyak)
- 3 butir kuning telur
- 1 butir telur
- 200 ml air
- 1 sdm gula pasir
- 750 ml minyak goreng/minyak masak.
- Sangrai/goreng tanpa minyak kacang tanah yang sudah dibuang kulit hingga matang, Angkat dinginkan.
- Kemudian campur/gaulkan kacang tanah dengan bawang putih, garam, kemiri/buah keras, gula pasir dan ketumbar. Aduk hingga rata.
- Tambahkan 3 butir kuning telur dan satu butir telur, Aduk/gaul hingga sebati.
- Seterusnya tuangkan santan kental, Aduk/gaul hingga adonan tercampur rata & sebati.
- Masukkan tepung maizena dan tepung kanji/ubi kayu, Aduk/gaul hingga tercampur rata.dan tambahkan air.
- Pisahkan kacang yang sudah bersalut tepung agar tidak menggumpal.
- Goreng hingga matang dan warnanya kecokelatan. Angkat, tiriskan.
- Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment