Rolade berasal dari perkataan Perancis "roulade", bererti menggulung.
Rolade Daging adalah makanan kelaziman masyarakat Eropah, terutama Perancis, Itali, German, Sepanyol, Hungary, Poland dan Belanda. Bahan asasnya ialah daging cincang/giling yang di gulung, didalam gulungan daging diisikan inti samada cheese, sayur-sayuran atau daging dari jenis lain.
Resepi ini sangat disanjungi oleh warga Indonesia, terutama dikota-kota. Resepi yang diwarisi dari Belanda sejak beratus tahun dahulu, yang kemudian diadaptasikan menjadi hidangan lokal. Menjadi salah satu hidangan istimewa di majlis-majlis resepsi dan sebagainya.
Bahan Inti/Isi Rolade:
Rolade Daging adalah makanan kelaziman masyarakat Eropah, terutama Perancis, Itali, German, Sepanyol, Hungary, Poland dan Belanda. Bahan asasnya ialah daging cincang/giling yang di gulung, didalam gulungan daging diisikan inti samada cheese, sayur-sayuran atau daging dari jenis lain.
Resepi ini sangat disanjungi oleh warga Indonesia, terutama dikota-kota. Resepi yang diwarisi dari Belanda sejak beratus tahun dahulu, yang kemudian diadaptasikan menjadi hidangan lokal. Menjadi salah satu hidangan istimewa di majlis-majlis resepsi dan sebagainya.
Bahan Inti/Isi Rolade:
- 400 gm daging sapi/lembu yang sudah digiling/dikisar
- 2 lembar/helai roti tawar
- 100 ml susu cair
- 1 sdm mentega
- 50 gm bawang besar (cincang halus)
- 4 siung/ulas bawang putih (cincang halus)
- 1/2 sdt merica bubuk/serbuk lada putih
- 1/3 sdt serbuk pala
- 1 sdm sos Inggeris
- garam secukupnya
- gula pasir secukupnya
- lobak merah/wortel (dibuang kulit)
- 5 biji telur
- 1 sdm tepung gandum/terigu
- 100 ml susu cair
- garam secukupnya
- mentega secukupya
- 1 sdm mentega
- 3 siung/ulas bawang putih (cincang halus)
- 50 gram bawang besar (cincang halus)
- 250 ml air/kaldu (pati daging)
- 3 sdm sos tomato
- 1 sdm gula pasir
- 1 sdm tepung maizena (larutkan/bancuh dengan 3 sdm air)
- garam secukupnya
- Dadar/kulit: Masukkan semua bahan dalam mangkuk besar dan aduk rata. Panaskan wajan/kuali yang di oles/sapu sedikit mentega, kemudian canaikan bahan dadar/kulit tipis (jangan terlalu tebal), dan biarkan hingga matang. Lakukan seterusnya hingga adunan habis.
- Inti/Isi: Panaskan mentega/margarin, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum. Angkat, campur/gaul dengan daging giling/kisar, roti tawar, dan bahan yang lain, aduk rata.
- Ambil selembar/sehelai kulit dadar dan isikan inti daging, ratakan permukaannya dan letakkan 1biji lobak merah/wortel. Gulung rapat-rapat, bungkus dengan aluminium foil yang sudah dioles mentega tipis. Kerjakan seterusnya sampai bahan habis. Kukus hingga matang selama 45 minit.
- Sos: Panaskan mentga/margarin, tumis bawang putih dan bawang bombai hingga layu dan harum. Masukkan air/kaldu, sos tomato, gula, dan garam, aduk/kacau hingga rata.
- Tambahkan bancuhan air tepung maizena, aduk hingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat/kental. Angkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment