Pajeri adalah salah satu masakan tradisional masyarakat Melayu dan Nusantara.
Olahan bahan utamanya juga boleh berbeza, mengikut citarasa masyarakat yang berbeza tempat atau daerah. Bahan utama yang kerapkali menjadi hidangan ialah Nenas. Ada juga resepi pajeri bahan utamanya dari terung, mangga muda, kedondong muda, rebung muda, dan sebagainya.
Bahan utama ini tidak langsung di makan segar. Malah di olah bersama dengan rempah ratus dan santan. Maka resepi ini dinamakan Pajeri.
Pajeri juga menjadi salah satu hidngan sampingan dalam acara-acara resepsi atau majlis-majlis resmi lain.Di bawah ini adalah Resepi Nenas yang biasa dihidangkan dalam majlis resepsi masyarakat di Malaysia.
Bahan-bahan:
Olahan bahan utamanya juga boleh berbeza, mengikut citarasa masyarakat yang berbeza tempat atau daerah. Bahan utama yang kerapkali menjadi hidangan ialah Nenas. Ada juga resepi pajeri bahan utamanya dari terung, mangga muda, kedondong muda, rebung muda, dan sebagainya.
Bahan utama ini tidak langsung di makan segar. Malah di olah bersama dengan rempah ratus dan santan. Maka resepi ini dinamakan Pajeri.
Pajeri juga menjadi salah satu hidngan sampingan dalam acara-acara resepsi atau majlis-majlis resmi lain.Di bawah ini adalah Resepi Nenas yang biasa dihidangkan dalam majlis resepsi masyarakat di Malaysia.
Bahan-bahan:
- 10 biji buah nenas sederhana matang (dipotong bulat dan direbus)
- 1 kg santan
- 500 gm kerisik
- 1/2 kg bawang putih (dikisar)
- 3 kg bawang besar (dikisar)
- 200 gm halia (dikisar)
- 250 gm rempah kari daging
- 3 batang kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga lawang
- 10 biji buah pelaga
- garam, gula dan perasa secukupnya
- minyak untuk menumis
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
- Kemudian masukkan semua bahan kisar dan rempah kari biarkan sehingga kekuningan.
- Seterusnya masukkan santan dan kerisik, kacau rata dan biarkan mendidih.
- Akhir sekali masukkan buah nanas dan tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment