CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Pajeri Nenas

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 2 June 2013

Pajeri Nenas

Pajeri adalah salah satu masakan tradisional masyarakat Melayu dan Nusantara.

Olahan bahan utamanya juga boleh berbeza, mengikut citarasa masyarakat yang berbeza tempat atau daerah. Bahan utama yang kerapkali menjadi hidangan ialah Nenas. Ada juga resepi pajeri bahan utamanya dari terung, mangga muda, kedondong muda, rebung muda, dan sebagainya.

Bahan utama ini tidak langsung di makan segar. Malah di olah bersama dengan rempah ratus dan santan. Maka resepi ini dinamakan Pajeri.

Pajeri juga menjadi salah satu hidngan sampingan dalam acara-acara resepsi atau majlis-majlis resmi lain.Di bawah ini adalah Resepi Nenas yang biasa dihidangkan dalam majlis resepsi masyarakat di Malaysia.

Bahan-bahan:
  • 10 biji buah nenas sederhana matang (dipotong bulat dan direbus)
  • 1 kg santan
  • 500 gm kerisik
  • 1/2 kg bawang putih (dikisar)
  • 3 kg bawang besar (dikisar)
  • 200 gm halia (dikisar)
  • 250 gm rempah kari daging
  • 3 batang kulit kayu manis
  • 6 kuntum bunga lawang
  • 10 biji buah pelaga
  • garam, gula dan perasa secukupnya
  • minyak untuk menumis
Cara memasak:
  1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan semua bahan kisar dan rempah kari biarkan sehingga kekuningan.
  3. Seterusnya masukkan santan dan kerisik, kacau rata dan biarkan mendidih.
  4. Akhir sekali masukkan buah nanas dan tambah garam, gula dan perasa secukupnya.
  5. Sedia untuk dihidangkan.
* Saiz hidangan untuk 60 orang.

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...