Udang Goreng Mentega juadah yang menyelerakan sewaktu berbuka puasa di bulan Ramadhan. Bukan sahaja di bulan puasa, bahkan di hari-hari biasa juadah ini sentiasa digemari. Paling sesuai di makan waktu 'lunch', rangup dan enak.
Resepi ini dipercayai berasal dari jenis makanan cina muslim. Bahan-bahannya juga simple untuk disediakan.
Bahan-bahan:
*Tips: Pastikan telur dikacau/diaduk selalu agar hancur dan menjadi halus. Gunakan api sederhana.
Saiz hidangan untuk 4 orang.
Resepi ini dipercayai berasal dari jenis makanan cina muslim. Bahan-bahannya juga simple untuk disediakan.
Bahan-bahan:
- 200 gm udang harimau (digoreng terlebih dahulu)
- 250 gm mentega
- 2 biji telur
- 2 sdm minyak masak
- 5 biji cili padi/cabai kecil/cabai melaka/cabai rawit
- 1 tangkai daun kari
- 1 sdm gula pasir
- Panaskan kuali/wajan dan cairkan mentega dengan sedikit minyak masak/minyak goreng.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk dan tuangkan ke dalam kuali.
- Pukul telur hingga hancur dan strukturnya menjadi halus.
- Kemudian masukkan udang yang siap digoreng bersama daun kari dan cili padi. Aduk/gaulkan rata.
- Akhir sekali, taburkan dengan gula dan angkat.
- Sedia untuk di hidangkan.
*Tips: Pastikan telur dikacau/diaduk selalu agar hancur dan menjadi halus. Gunakan api sederhana.
Saiz hidangan untuk 4 orang.
No comments:
Post a Comment