Bahan-Bahan:
- 500gm tepung kanji/ubi kayu
- 6 butir telur
- 1 bungkus vanili
- 500gm gula pasir (boleh tukar dengan gula merah)
- minyak untuk menggoreng
- Tuangkan tepung kanji/ubi kayu ke dalam baskom/bekas besar, kemudian tambahkan 1 bungkus vanili dan 6 butir telur, lalu aduk/kacau hingga adunan menjadi kalis/kental.
- Siapkan minyak dingin (minyak yang belum dipanaskan).
- Ambil sedikit adunan dan gelintir dengan tangan, buat ukuran yang kecil kerana ketika digoreng adunan akan mengembang.
- Panaskan minyak, lalu goreng adunan hingga berwarna kuning kecokelatan. Angkat dan tiriskan.
- Lakukan sampai adunan habis seperti cara menggoreng semula (minyak gorengan tidak boleh langsung panas, kerana gorengan akan memercik seperti menggoreng ikan).
- Lelehkan/cairkan gula pasir di kuali besar, Aduk lelehan gula pasir pada kuih gorengan yang sudah ditiriskan
- Kuih Telur Gabus siap disajikan
No comments:
Post a Comment