
Popiah agak berbeza dengan Risol di Indonesia, di mana inti Popiah adalah ramuan dari beberapa bahan sayur-sayuran.
Berikut ini adalah resepi Popiah Basah yang sangat laris di jual di pasar-pasar, warung-warung di bulan Ramadhan..
Bahan Utama:
Bahan Inti/Isi Popiah:
- 50 gm tauge (dicelur)
- 50 gm lobak merah/wortel (dihiris halus)
- 50 gm sengkuang/bengkuang (dihiris halus)
- 50 gm buah timun (dihiris halus)
- 50 gm kacang panjang (dihiris halus)
- 50 gm udang kering/ebi (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 1 sdm sos tiram
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
- 5 biji cili/cabai merah (dikisar/dihaluskan)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 1 sdm kicap manis
- 1 sdm cuka
- garam & gula secukupnya
- sedikit air
- minyak untuk menumis
1) Untuk bahan inti;
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kemudian masukkan sos tiram. Aduk rata hingga naik bau.
- Masukkan lobak merah, kacang panjang, tauge. Aduk rata.
- Kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar, kicap manis, garam dan gula secukup rasa, dan tambahkan cuka & sedikit air, Aduk/kacau rata. Angkat, ketepikan.
- Ambil kulit popiah, dan sapukan/oleskan dengan sedikit sambal/sos tadi dan letakkan bahan inti/isi bersama hirisan sengkuang dan timun.
- Kemudian gulung dan kemas/rapikan.
- Sedia untuk dihidangkan bersama sambal/sosnya.
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang
No comments:
Post a Comment