Sajian Popiah Basah antara menu ketika berbuka puasa amat menyelerakan. Resepi ini sering di jual di pasar Ramadhan. Popiah terdiri dari beberapa jenis. Ada Popiah Kering, Popiah Sambal Pedas, Popiah Tomyam, Popiah Nestum, Popiah Serunding dll.
Popiah agak berbeza dengan Risol di Indonesia, di mana inti Popiah adalah ramuan dari beberapa bahan sayur-sayuran.
Berikut ini adalah resepi Popiah Basah yang sangat laris di jual di pasar-pasar, warung-warung di bulan Ramadhan..
Bahan Utama:
Bahan Inti/Isi Popiah:
1) Untuk bahan inti;
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang
Popiah agak berbeza dengan Risol di Indonesia, di mana inti Popiah adalah ramuan dari beberapa bahan sayur-sayuran.
Berikut ini adalah resepi Popiah Basah yang sangat laris di jual di pasar-pasar, warung-warung di bulan Ramadhan..
Bahan Utama:
Bahan Inti/Isi Popiah:
- 50 gm tauge (dicelur)
- 50 gm lobak merah/wortel (dihiris halus)
- 50 gm sengkuang/bengkuang (dihiris halus)
- 50 gm buah timun (dihiris halus)
- 50 gm kacang panjang (dihiris halus)
- 50 gm udang kering/ebi (dikisar)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 3 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 1 sdm sos tiram
- garam secukupnya
- minyak untuk menumis
- 5 biji cili/cabai merah (dikisar/dihaluskan)
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 1 sdm kicap manis
- 1 sdm cuka
- garam & gula secukupnya
- sedikit air
- minyak untuk menumis
1) Untuk bahan inti;
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kemudian masukkan sos tiram. Aduk rata hingga naik bau.
- Masukkan lobak merah, kacang panjang, tauge. Aduk rata.
- Kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar, kicap manis, garam dan gula secukup rasa, dan tambahkan cuka & sedikit air, Aduk/kacau rata. Angkat, ketepikan.
- Ambil kulit popiah, dan sapukan/oleskan dengan sedikit sambal/sos tadi dan letakkan bahan inti/isi bersama hirisan sengkuang dan timun.
- Kemudian gulung dan kemas/rapikan.
- Sedia untuk dihidangkan bersama sambal/sosnya.
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang
No comments:
Post a Comment