Tom Yam Seafood |
Tom Yam adalah resepi istimewa negara Thailand dan Laos. Sangat digemari di Malaysia. Bahkan sudah tersaji hampir di seluruh dunia. Terdaftar nombor 8 Makanan Yang Lazat Di Dunia, lapuran CNN.
Resepinya boleh di campur sayur, udang, sotong, ketam, ayam, daging dan sebagainya. Kepelbagaian bahan utama yang digunakan ini, akan memberi rasa yang berbeza dan tersendiri.
Keenakan rasa kuah/sosnya juga, bukan sahaja di makan bersama nasi malah turut dijadikan hidangan ala carte seperti mihun, mi dan kueh teaw tom yam.
Keistimewaan Tom Yam terletak pada rasanya yang keasaman, pedas, manis, beraroma berbagai rempah-rempah. Penggunaan bahan seperti serai, jus limau purut, daun limau purut, lengkuas, halia dan cili menjadi antara bahan terpenting dalam menyediakan hidangan Tom Yam.
Penambahan gula, susu cair, isi kelapa muda atau santan bersama gabungan rempah-rempah ini, boleh menjadikan kuah/sos tom yam lebih berlemak. Maka tidak hairanlah keseimbangan rasa dalam kuah/sos Tom Yam mampu mengundang selera sesiapa sahaja.
Terdapat berbagai varieti Tom Yam:
- Tom yum goong or tom yam kung, udang menjadi bahan utama.
- Tom yam nam khon (Thai); bahan utama udang di campur isi kelapa muda dan santan, cili padi/cabai rawit.
- Tom yam kung maphrao on nam khon; udang bersama isi kelapa muda dan santan.
- Tom yum paa (Laos) or tom yam pla (Thai); sup ikan di makan bersama nasi; ikan jenis dagingnya yang tidak mudah hancur apabila dimasak adalah menjadi pilihan.
- Tom yum gai or tom yam kai; bahan utama ialah daging ayam.
- Tom yum po taek (Laos) or tom yam thale (Thai); berbagai jenis bahan seafood (makanan laut) sepetti udang, sotong kecil/cumi, ketam dan ikan. Ada varieti terbaru, adakala di campur dengan cendawan/jamur atau tiram.
Bahan-bahan:
1) 15 ekor udang
2) 15 ekor sotong/cumi (dipotong)
3) 1 ekor ketam bunga/kepiting besar (dipotong)
4) 5 ekor lala/kerang
5) 3 batang serai (diketuk)
6) 5 cm lengkuas/laja (diketuk)
7) 2 ulas/siung bawang putih (diketuk)
8) 1 sdt biji ketumbar (ditumbuk)
9) 3 helai daun selasih
10) 1 biji tomato (dicincang halus)
11) 1 biji bawang besar/Bombay (dipotong bulat)
12) 2 biji cendawan hitam
13) 2 sdt gula putih
14) 5 biji cili padi/cabai rawit (diketuk)
15) Garam secukup rasa
16) Perasa secukup rasa
17) 120 ml air
- Masukkan air ke dalam periuk, kemudian masukkan pula bawang putih, bawang besar, ketumbar, serai, lengkuas dan tomato yang dicincang halus.
- Bila air sudah mendidih, masukkan udang, sotong, ketam dan lala. Aduk/kacau rata.
- Perasakan dengan garam, gula dan perasa.
- Akhir sekali, masukkan cendawan dan daun selasih. Aduk/kacau rata dan angkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Sila Mencuba !!!
No comments:
Post a Comment