Nasi Dagang merupakan hidangan istimewa yang terkenal di Terengganu dan Kelantan (2 negeri/provinsi dari 13 negeri-negeri di Malaysia). Kalau menziarahi negeri Kelantan auat Terengganu pasti akan bertemu dengan resepi Nasi Dagang yang di jual di warung-warung dan restoran-restoran. Terutamanya sebagai resepi untuk sarapan.
Nasi dagang Terengganu biasanya di perbuat daripada campuran beras biasa dan beras pulut/ketan. Kedua-duanya di masak bersama santan kelapa.
Nasi dagang Kelantan pula biasanya bewarna merah kerana menggunakan beras merah dikenali 'beras dagang'.
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang di masak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa).
Ikan yang menjadi lauk, biasanya ikan tongkol yang bersaiz besar, di potong. Selain itu acar timun juga disediakan sebagai pelengkap resepi.
Nasi dagang dikenali sedemikian kerana mempunyai hanya satu jenis lauk (tanpa acar timunnya). Mudah bagi mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak.
Berikut ini ialah resepi Nasi Dagang Kelantan:
Bahan Untuk Nasi:
Nasi dagang Terengganu biasanya di perbuat daripada campuran beras biasa dan beras pulut/ketan. Kedua-duanya di masak bersama santan kelapa.
Nasi dagang Kelantan pula biasanya bewarna merah kerana menggunakan beras merah dikenali 'beras dagang'.
Nasi dagang Terengganu dihidangkan dengan kuah nasi dagang yang di masak dengan menggunakan rempah khas (berlainan dengan rempah kari biasa).
Ikan yang menjadi lauk, biasanya ikan tongkol yang bersaiz besar, di potong. Selain itu acar timun juga disediakan sebagai pelengkap resepi.
Nasi dagang dikenali sedemikian kerana mempunyai hanya satu jenis lauk (tanpa acar timunnya). Mudah bagi mereka yang dalam perdagangan tanpa penyediaan lauk-pauk yang banyak.
Berikut ini ialah resepi Nasi Dagang Kelantan:
Bahan Untuk Nasi:
- 2 kg beras merah
- 1 ½ biji kelapa parut
- 10 biji bawang merah (dihiris)
- 1 sm halia/jahe (dihiris)
- 1 ½ sdm halba
- Garam secukup rasa
- 1 ekor ikan tongkol (dikukus)
- 250 ml santan
- 2 sdm rempah ikan
- 10 ulas/siung bawang merah (dikisar/dihaluskan)
- 1 ulas bawang putih (dikisar)
- 2.5 sm halia/jahe (dikisar)
- 2.5 lengkuas/laza (dikisar)
- 3 keping asam gelugur
- 5 sdm cili giling
- 6 biji cili padi/cabai rawit (diketuk)
- Gula melaka/merah secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Perasa secukupnya
- 1 biji timun (dihiris memanjang)
- 1 biji lobak merah/wortel (dihiris memanjang)
- 1 biji cili merah (dhiris bulat)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 3 sdm cuka
- 2 biji jus limau nipis/jeruk limo
- Gula pasir secukupnya
- Garam secukup rasa
- 4 biji telur rebus (dibelah dua)
- Beras dibersihkan kemudian di rendam selama 2 jam.
- Kemudian toskan dan di kukus.
- Kelapa di ambil santannya 500 ml santan pekat dan 1 liter santan cair.
- Setelah kembang pada kukusan yang pertama masukkan santan cair dan kukus sekali lagi.
- Setelah separuh masak, angkat dan masukkan santan pekat, bawang merah, halia, halba dan garam secukup rasa.
- Kemudian kukus lagi hingga sebati dan masak.
- Untuk membuat gulai ikan, masukkan santan ke dalam periuk.
- Kemudian masukkan cili giling, bahan yang di kisar, rempah ikan dan asam keping.
- Setelah itu masukkan ikan tongkol yang di kukus tadi.
- Biarkan ia mendidih dengan api kecil.
- Kemudian masukkan garam, gula, dan bahan perasa secukupnya, aduk/kacau rata-rata.
- Biarkan kuah menjadi agak pekat, tutup api dan angkat.
- Untuk membuat acar, masukkan semua bahan acar ke dalam mangkuk, kacau/aduk hingga sebati.
- Hidangkan bersama nasi dagang tadi.
No comments:
Post a Comment