Laksa Kuala Perlis menjadi sebutan ramai, tidak hairanlah ia menjadi salah satu keistimewaan yang terdapat di Kuala Perlis. Kunjungan ke Kuala Perlis pasti tidak lengkap jika tidak merasai kelazatan Laksa Kuala Perlis yang sememangnya menjadi kegemaran penduduk di sana.
Bahan utamanya ialah laksa tepung beras. Kuahnya agak pekat kerana banyak menggunakan bahan ikan. Dikatakan juga kuah yang paling enak di buat dari belut.
Hidangannya asli tradisional dan simple.
Kuala Perlis adalah salah satu destinasi perlancongan yang terdapat di Malaysia. Ia juga merupakan pusat nelayan, dan sebagai pelabuhan untuk menuju ke Pulau Langkawi. Pulau Langkawi adalah destinasi perlancongan berkelas tinggi terkenal di seluruh dunia.
Laksa, rata-rata hampir sama cara penyediaanya, begitu juga dengan Laksa Kuala Perlis. Berikut ini salah satu dari resepi Laksa Kuala Perlis, bahan kuahnya bukan dari belut tetapi ikan.
Bahan-Bahan:
Bahan Kisar:
- 4 kg laksa beras (direbus & ditoskan)
- 3 kg ikan kembung (dibersihkan)
- 2 kg ikan selayang (dibersihkan)
- 2 batang bunga kantan (dihiris)
- 10 tangkai daun kesum (dihiris)
- 10 keping asam gelugur
- 12 liter air
- garam secukup rasa
Bahan Hiasan:
- 1 kg bawang besar
- 1/2 kg cili kering
- 100 gm belacan (terasi)
Cara Penyediaan:
- 30 biji telur (direbus & dibelah dua)
- 200 gm cili padi (dihiris)
- 10 tangkai daun selom (dihiris)
- 5 biji timun (dihiris nipis)
- limau kasturi (dibelah dua)
Saiz hidangan untuk 30 orang
- Rebus ikan kembung dan ikan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan, kisar sehingga hancur dan tapiskan.
- Kemudian masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.
- Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.
- Masukkan laksa beras ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.
- Akhir sekali tuangkan kuah ke atasnya.
- Seperkara lagi, lazimnya laksa di makan bersama dengan pati udang; untuk 1 mangkuk memadai setengah sudu kecil pati udang untuk di tambah sebagai bahan perasa.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba !!!
No comments:
Post a Comment