Foto ehsan dari Chef Wan |
Nasi Kebuli Pahang, caranya agak berbeza dari Nasi Kebuli Indonesia. Penyediaan nasi dan lauknya, seperti daging ayam, daging lembu/sapi, daging kambing, ikan dll adalah asing-asing. Kebanyakan nasi kebuli Pahang sering menggunakan daging ayam sebagai lauk. Resepi ini lebih digemari oleh masyarakat di negeri Pahang, salah sebuah negeri/provinsi di Malaysia.
Berikut ini salah satu dari resepi Nasi Kebuli Pahang.
Bahan-bahan:
Bahan Lauk:
- 900gm beras (basuh dan toskan)
- 2 biji kelapa parut (buat santan)
- 5 sm halia (dihiris nipis)
- 1 batang serai (diketuk/dititik)
- 1 helai daun limau purut
- 2 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
- minyak sapi untuk menumis
Bahan Hiasan:
- 1/2 ekor ayam (dipotong 4)
- 3 ulas/siung bawang putih (dihaluskan)
- serbuk kunyit secukupnya
- garam secukup rasa
- minyak untuk menggoreng
Bahan kisar:
- 2 biji telur (didadar)
- kismis
- bawang goreng
Cara Memasak:
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh jintan putih
- 1 sudu teh lada hitam
- 2 sudu teh serbuk kunyit
- Sedikit garam
* Saiz hidangan untuk 4 orang
- Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
- Panaskan minyak sapi, masukkan buah pelaga, bunga cengkih, daun limau purut, halia, serai serta bahan kisar dan masak hingga naik bau.
- Kemudian masukkan santan & garam, masak hingga mendidih.
- setelah itu masukkan beras dan masak hingga tanak nasinya, angkat.
- Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya.
- Untuk lauk, perap ayam dengan semua bahan lauk selama 4 jam.
- kemudian goreng ayam hingga garing.
- sedia untuk dihidangkan bersama nasi kebuli.
No comments:
Post a Comment