CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: NASI KERABU GANU (TERENGANU) II

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Saturday, 4 February 2012

NASI KERABU GANU (TERENGANU) II

Nasi Kerabu, resepi yang sudah sinonim dengan negeri/provinsi Kelantan dan Terengganu, 2 buah negeri yang terletak di timur Semenanjung Malaysia. Ini adalah resepi tradisi masyarakat di sana. Resepi antara 2 buah negeri ini tidak begitu jauh bezanya.   

Salah satu bahan yang diperlukan ialah budu. Budu adalah sejenis sos yang terbuat dari pati ikan bilis, berwarna coklat atau kemerahan keluaran khusus dari negeri Kelantan dan Terengganu.

Resepi ini juga sangat digemari oleh warga kota, khususnya orang-orang Melayu.


Berikut ini cara penyediaan resepi Nasi Kerabu dari negeri Terengganu, singkatnya disebut "Ganu".

Bahan-bahan:
  • 500 gm beras
  • pewarna makanan (ikut cita rasa, kuning/biru/biasa)
  • 1 kg kelapa parut (digoreng)
  • 1 kg ikan sardin (digoreng)
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 5 ulas/siung bawang putih (diketuk)
  • 2 helai daun limau/jeruk purut
  • 2 helai daun pandan
  • 1 liter budu (dimasak)
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • air secukupnya
Bahan ulam:
  • 5 tangkai kacang panjang (dimayang/dihiris halus)
  • 1/2 biji kubis/kol kecil (dimayang halus)
  • 1 kuntum bunga kantan (dimayang halus)
  • 2 batang serai (dimayang halus)
  • 500gm taugeh
  • garam secukup rasa
  • serbuk kunyit secukupnya
Bahan ikan goreng:
  • ekor ikan kembung (dibersihkan)
  • Sedikit kapur
  • Serbuk kunyit
  • sebiji telur
  • tepung beras
  • garam secukup rasa
Cara Memasak:
  1. Tanak nasi, dan masukkan perwarna makanan, serai, daun limau purut dan daun pandan; biarkan sehingga masak.
  2. Sementara itu tanak budu, masukkan serai dan bawang putih.
  3. Sangai kelapa di dalam kuali/wajan, masukkan isi ikan, garam dan gula secukup rasa; goreng sampai kering.
  4. Untuk ikan, pecahkan telur dan kocok telur tersebut; masukkan serbuk kunyit, garam dan kapur dan aduk hingga sebati; kemudian masukkan tepung beras dan sedikit air.
  5. Aduk hingga sebati, jangan terlalu cair, kemudian celupkan ikan dan goreng.
  6. Hidang nasi tadi bersama ulam-ulaman/lalap, kelapa parut dan ikan goreng tadi.
* Saiz hidangan untuk 4 orang


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...