Kari Kepala Ikan adalah masakan asal dari India yang telah meluas ke seluruh Asia Pasifik dan Eropah. Kari, asal sebutan Inggeris "curry", sebenarnya dari jenis gulai dari kaedah bahasa Indonesia dan Malaysia.
Masakan ini sangat terkenal di seluruh Malaysia, bermula dari Pulau Pinang/ Penang, sebuah negeri/provinsi di Malaysia.
Masakan Kari Kepala Ikan banyak dipengaruhi oleh masakan kari India. Ini disebabkan banyak warga india islam yang di bawa masuk oleh pemerintah Inggeris ke Malaysia melalui Pulau Pinang di abad ke 18 dahulu, lansung menjadi warga di sini.
Bumbu/perencah dan rempah-rempah yang digunakan untuk membuat kari sangat beragam, tidak terbatas pada ketumbar, kunyit, merica, cabai, bubuk paprika, jintan, kayu manis, kapulaga, bunga lawang, kelabet, adas manis, daun salam koja, dan cengkeh. Jenis rempah-rempah yang digunakan bergantung jenis kari dan negara asal masakan.
Sekarang, masakan kari menjadi semakin mudah apabila bubuk/serbuk kari atau "masala" sudah tersedia di campur untuk di jual di pasar, kedai-kedai, supermarket dan mall.
Kepala ikan yang saiznya lebih kurang 1 kg seekor menjadi bahan utama. Jenis ikan juga tidak terbatas; ikan merah, siakap, tenggiri, kurau, jenahak dll. Dan berikut ini adalah salah satu dari resepi Kari Kepala Ikan.
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
- 1 ekor kepala ikan merah dibelah 2 (saiz besar)
- 5 biji bawang merah (dikisar)
- 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 2.5 cm halia/jahe (dikisar)
- 3 sdm rempah kari ikan
- 5 biji bendi
- 3 cili hijau
- 2 biji tomato (dibelah 4)
- 250 ml air asam jawa
- 250 ml susu cair
- 1 sdm halba campur
- 2 tangkai daun kari
- air secukupnya
- garam secukup rasa
- perasa secukupnya
- minyak untuk menumis
Saiz hidangan untuk 2 orang
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar bersama halba campur dan daun kari sehingga wangi.
- Kemudian masukkan rempah kari yang telah dibancuh sedikit air, masak sehingga benar-benar pecah minyak.
- Seterusnya masukkan air asam jawa dan susu cair, kacau/aduk rata.
- Setelah itu, masukkan kepala ikan dan tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat, kecilkan api. Biarkan hingga mendidih dan naik minyak.
- Apabila sudah mendidih, barulah masukkan bendi, tomato dan cili hijau.
- Akhir sekali, perasakan dengan garam dan bahan perasa, biarkan naik minyak sedikit lagi dan tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba !!!
Salam Ririn,
ReplyDeletePertama kali ke sini. Seronok tengok resipi yang begitu authentic. Hendak cuba lepas ini.