CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: KARI KEPALA IKAN PULAU PINANG

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday, 12 February 2012

KARI KEPALA IKAN PULAU PINANG



Kari Kepala Ikan adalah masakan asal dari India yang telah meluas ke seluruh Asia Pasifik dan Eropah. Kari, asal sebutan Inggeris "curry", sebenarnya dari jenis gulai dari kaedah bahasa Indonesia dan Malaysia.

Masakan ini sangat terkenal di seluruh Malaysia, bermula dari Pulau Pinang/ Penang, sebuah negeri/provinsi di Malaysia.

Masakan Kari Kepala Ikan banyak dipengaruhi oleh masakan kari India. Ini disebabkan banyak warga india islam yang di bawa masuk oleh pemerintah Inggeris ke Malaysia melalui Pulau Pinang di abad ke 18 dahulu, lansung menjadi warga di sini. 

Bumbu/perencah dan rempah-rempah yang digunakan untuk membuat kari sangat beragam, tidak terbatas pada ketumbar, kunyit, merica, cabai, bubuk paprika, jintan, kayu manis, kapulaga, bunga lawang, kelabet, adas manis, daun salam koja, dan cengkeh. Jenis rempah-rempah yang digunakan bergantung jenis kari dan negara asal masakan.

Sekarang, masakan kari menjadi semakin mudah apabila bubuk/serbuk kari atau "masala" sudah tersedia di campur untuk di jual di pasar, kedai-kedai, supermarket dan mall.



Kepala ikan yang saiznya lebih kurang 1 kg seekor menjadi bahan utama. Jenis ikan juga tidak terbatas; ikan merah, siakap, tenggiri, kurau, jenahak dll. Dan berikut ini adalah salah satu dari resepi Kari Kepala Ikan.
BAHAN-BAHAN:
  • 1 ekor kepala ikan merah dibelah 2 (saiz besar)
  • 5 biji bawang merah (dikisar)
  • 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
  • 2.5 cm halia/jahe (dikisar)
  • 3 sdm rempah kari ikan
  • 5 biji bendi 
  • 3 cili hijau
  • 2 biji tomato (dibelah 4)
  • 250 ml air asam jawa
  • 250 ml susu cair
  • 1 sdm halba campur
  • 2 tangkai daun kari
  • air secukupnya
  • garam secukup rasa
  • perasa secukupnya
  • minyak untuk menumis
CARA MEMASAK:
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar bersama halba campur dan daun kari sehingga wangi.
  2. Kemudian masukkan rempah kari yang telah dibancuh sedikit air, masak sehingga benar-benar pecah minyak.
  3. Seterusnya masukkan air asam jawa dan susu cair, kacau/aduk rata.
  4. Setelah itu, masukkan kepala ikan dan tambahkan sedikit air supaya tidak terlalu pekat, kecilkan api. Biarkan hingga mendidih dan naik minyak.
  5. Apabila sudah mendidih, barulah masukkan bendi, tomato dan cili hijau.
  6. Akhir sekali, perasakan dengan garam dan bahan perasa, biarkan naik minyak sedikit lagi dan tutup api.
  7. Sedia untuk dihidangkan.
Saiz hidangan untuk 2 orang
Selamat mencuba !!!

‎‎‎

1 comment:

  1. Salam Ririn,
    Pertama kali ke sini. Seronok tengok resipi yang begitu authentic. Hendak cuba lepas ini.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...