Laksa, sejenis resepi yang berasal dari turun-temurun orang Melayu di Malaysia. Laksa bukan sahaja digemari oleh orang-orang Melayu tetapi juga orang-orang Cina, terutama pada keturunan Cina di negeri/provinsi Melaka yang bercampur dengan Melayu, disebut "masyarakat peranakan".
Terdapat banyak varieti pada penyediaan laksa dari satu negeri kesatu negeri. Perbedaan selalunya di segi bahan yang digunakan mengikut citarasa tersendiri.
Penyediaannya ringkas, tetapi rasanya agak pedas, sangat menyelerakan.
Berikuti ini adalah laksa dari negeri Perak. Ia menggunakan bahan laksa yang diperbuat dari tepung beras dan bahan kuahnya diperbuat dari ikan kembung.
BAHAN-BAHAN:
BAHAN HIASAN:
- 1 kg laksa beras
- 1 kg ikan kembung
- 10 keping asam gelugur
- 3 kuntum bunga kantan
- 1 ikat daun kesum
- 5 biji bawang besar
- 9 tangkai cili kering
- 2.5cm belacan
- 1 liter air
- garam secukup rasa&
- gula secukup rasa
- perasa secukupnya
CARA MEMASAKNYA:
- 2 biji timun (dihiris nipis)
- 1 tangkai daun salad (dihiris)
- 3 biji cili merah (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 2 biji limau nipis (dibelah dua)
- 2 biji telur rebus (dibelah dua)
* Saiz hidangan untuk 4 orang
- Ikan di rebus bersama air, sedikit garam dan tiga asam keping.
- Apabila sudah masak, ikan di blend hingga hancur, dan masukkan ke dalam air rebusan ikan tadi, kacau/aduk rata hingga air mendidih dan masak.
- Jika sudah mendidih, masukkan daun kesum, bunga kantan, belacan dan asam keping, masaklah hingga pekat sedikit.
- Masukkan gula dan garam serta bahan perasa secukup rasa, kacau sehingga rata.
- Kemudian masukkan laksa beras kedalam mangkuk bersama hirisan timun, daun salad, cili merah, bawang merah dan telur rebus.
- Tuangkan kuah laksa dan perahkan air limau nipis.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment