CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: SERUNDING DAGING

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Tuesday, 7 February 2012

SERUNDING DAGING

Serunding, atau istilah Indonesia disebut "Abon", merupakan sejenis masakan, bahan utamanya samada daging lembu/sapi, kambing, ayam, ikan, sotong/cumi, kerang, kupang, udang, ketam, burung puyuh, kelapa atau sebagainya. Bahan utama ini disiat-siat atau di carik-carik dengan pisau secara "manual" agar bahan utama tidak hancur atau lumat. Bahan utama yang menjadi pilihan  di masak bersama rempah, santan dan cili giling; di masak sehingga kering. Ia di masak dan di kacau tanpa henti hingga betul-betul kering kerana dengan cara itu saja ia akan tahan lama. Antara serunding yang sering di perbuat ialah Serunding Daging, Ayam, Ikan, Udang dan Ikan Bilis.

Serunding adalah hidangan yang lazim pada Hari Raya Puasa dan Hari Raya Haji. Masyarakat Melayu selalu membuat serunding terutama apabila banyak daging qurban (Hari Raya Haji). Serunding boleh di makan dengan nasi himpit, ketupat nasi, ketupat daun palas, lemang dll. Serunding juga selalu di makan bersama dengan roti atau nasi sebagai sarapan pagi.

Serunding berasal dari Negeri Kelantan. Kampung Laut, satu daerah di Kelantan menjadi pusat pembuatan serunding yang terbesar di Malaysia. Di Kelantan, ianya lebih di kenali dengan nama sambal daging, sambal ayam atau pun sambal ikan.

BAHAN-BAHAN:
  • 1 kg daging lembu/sapi (direbus & dicarik-carik)
  • 15gm cili giling
  • 200ml santan
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa
  • bahan perasa secukupnya
BAHAN YANG DIKISAR (DIHALUSKAN):
  • 200gm bawang merah
  • 5gm bawang putih
  • 10gm jintan manis
  • 10gm jintan putih
  • 10gm ketumbar
  • 200gm serai
CARA MEMASAKNYA:
  1. Masukkan semua bahan kisar ke dalam kuali/wajan diikuti cili giling dan santan, kacau/aduk rata.
  2. Apabila sudah pecah minyak, masukkan daging tadi dan kacau sebati sehingga menjadi kering.
  3. Tambahkan perasa, gula dan garam secukupnya.
  4. Sedia untuk disajikan.
* Saiz hidangan untuk 30 orang.
   Selamat mencuba!!!

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...