Ini pula resepi Nasi Dagang ala Terengganu. Sebenarnya berbagai cara menyediakan resepi nasi dagang oleh penduduk/ warga Kelantan dan Terengganu (Malaysia), dan negeri Pattani, Yala dan Narathiwat (Selatan Thailand) iaitu 3 negeri rata-rata penduduk/warganya tergolong dari orang-orang Melayu juga tetapi di bawah pemerintahan Thailand.
Sudah menjadi tradisi, Nasi Dagang menjadi resepi untuk sarapan. Diperkatakan bahawa nasi dagang yang paling popular di Terengganu ialah dari Kampung Ladang.
BAHAN UNTUK NASI:
- 1 kg beras wangi
- 5 biji bawang merah (dihiris)
- 5 sm halia (dimayang/dicincang)
- 1 biji kelapa (diambil santannya)
- 1 sdt halba
- garam secukup rasa
- Bersihkan beras dan rendam selama 15 minit, toskan.
- Seterusnya, panaskan periuk kukusan dengan air yang mendidih.
- Gaulkan beras dengan bawang merah, halia hingga sebati, kukus selama lebih kurang 30 minit.
- Apabila hampir masak, gaulkan nasi dengan garam dan santan, kukus sekali lagi selama lebih kurang 10 minit.
Bahan A:
- 1 ekor ikan tongkol (dipotong)
- 6 keping asam gelugur
- air secukupnya
- 1 liter santan
- 5 biji bawang merah (dikisar/dihaluskan)
- 3 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 5 sm halia/jahe (dikisar)
- 4 sdm cili giling
- 4 keping asam gelugur
- 7 biji cili padi/cabai rawit (dibelah)
- 1/2 sdt serbuk kunyit
- 1/2 sdt jintan manis
- 1/2 sdt jintan putih
- 1/2 sdt ketumbar
- 1 helai daun pandan
- garam secukupnya
- gula secukupnya perasa
- minyak untuk menumis
- Rebus bahan A sehingga masak dan asingkan.
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar, cili giling, serbuk kunyit, jintan manis, jintan putih dan ketumbar sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan daun pandan, santan dan sedikit air, kacau/aduk hingga naik minyak.
- Seterusnya masukkan asam keping dan cili padi/rawit, biarkan seketika.
- Akhir sekali, masukkan ikan tongkol dan perasakan dengan garam, gula dan bahan perasa.
- 1 biji timun (dihiris)
- 1 biji lobak merah/wortel (dihiris)
- 4 biji bawang merah (dihiris)
- garam secukupnya
- gula secukupnya
- cuka secukupnya
- Gaulkan semua bahan hingga sebati.
- Hidangkan bersama nasi dan gulai ikan tongkol.
Pada yang berminat, selamat mencuba !!!
No comments:
Post a Comment