Som Tam adalah sejenis asinan atau pun kerabu (urap) dari Thailand.
Enak di makan waktu siang dan segar-segar. Selalunya menjadi pelengkap pada menu.
Som Tam menggunakan kicap thiparos (sejenis kicap thai) dan sos ikan.
Bahan-bahan:
- 2 biji betik/papaya muda (dihiris halus)
- 1 biji lobak merah/wortel (dihiris halus)
- 2 biji tomato (dihiris memanjang)
- 3 biji cili padi/cabai rawit (dihiris halus)
- 50 gm kacang panjang (dipotong memanjang 3cm)
- 50 gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak)
- 2 sdm jus limau nipis
- 2 sdm kicap thiparos (sejenis kicap thai)
- 2 sdm sos ikan
- 1 sdt gula putih
- Garam secukup rasa
- Campurkan semua bahan kedalam bekas/mangkuk besar.
- Gaul/aduk hingga sebati.
- Sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment