Laksa Sarawak adalah salah satu dari makanan tradisional negeri Sarawak (disebut juga bumi Kenyalang). Bahan utama ialah bihun (mee hoon), udang, carikan daging ayam, taugeh dan telur.
Adunan rempah ratus serta daun ketumbar yang harum, dibasahi kuah pedas dan berlemak, menjadikan begitu enak dan menyelerakan!!!
Sememangnya, laksa Sarawak hidangan amat istimewa dan mempunyai keunikan serta daya tarikan tersendiri. Ia digemari bukan saja oleh masyarakat di Sarawak, tetapi juga hampir di seluruh Malaysia, termasuk di kalangan warga Barat.
Rahsia keenakan laksa Sarawak sebenarnya terletak pada rempah-ratus dan bahan penumis yang dicampurkan dalam sajian itu. Sekarang ini sudah banyak perencah segera kuah laksa Sarawak sudah terjual di mall-mall, supermarket dan kedai-kedai, menjadi semakin mudah untuk menyediakan Laksa Sarawak. Perencah dari Ayuma Enterprise, merupakan perencah asli dari negeri Sarawak.
Berikut ini adalah resepi Laksa Sarawak, harus mencuba lhoh!!!
Bahan Utama:
Bahan Kuah:
- 200 mg mihun/mee hoon (direbus)
- 100 gm isi ayam (direbus & dicarik halus)
- 5 ekor udang (direbus & dibuang kulit)
- 1 biji telur (digoreng dadar & dihiris nipis)
Cara Penyediaan:
- 1 paket pes /rempah laksa Sarawak
- 100 ml santan
- 50 ml susu cair
- 2 sdm cili kisar/giling
- garam dan gula secukup rasa
- bahan perasa secukupnya
- minyak untuk menumis
* Saiz hidangan untuk seorang
- Panaskan minyak dan tumis pes laksa bersama cili kisar sehingg naik bau.
- Kemudian masukkan santan dan susu cair, kacau/aduk rata.
- Masukkan garam, gula dan bahan perasa, masak hingga mendidih.
- Akhir sekali, tuangkan kedalam mangkuk berisi bahan utama seperti di atas.
- Sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment