Nasi Dagang, memang menjadi hidangan istimewa pada masyarakat negeri Kelantan. Kalau menziarahi negeri Kelantan, tidak lengkap kalau tidak menikmati nasi dagang Kelantan. Resepi ini sangat popular dan menjadi salah satu hidangan tradisi di sana.
Warung-warung, restoran-restoran di kota Kuala Lumpur juga banyak menjual hidagan ini.
Berbagai cara menyediakan nasi dagang Kelantan menurut citarasa masing-masing.
Berikut ini satu lagi cara menyediakan Nasi Dagang Kelantan:
Bahan Untuk Nasi:
-
- 1 kg beras wangi
- 200 gm beras perang/kemerahan, banyak terdapat di Kelantan
- 500 ml santan
- 5 biji bawang merah (dihiris)
- 5 sm halia/jahe (dihiris)
- 1 sdt halba
- 1/2 sdt garam
- Basuh/cuci beras wangi dan beras perang sehingga bersih, rendam selama 15 minit dan toskan.
- Kemudian campurkan beras wangi dan beras perang, kukus selama 30 minit.
- Seterusnya masukkan bawang merah, halia dan halba. kacau/aduk rata.
- Tuangkan santan yang dicampurkan dengan garam di atas nasi yang di kukus tadi, gaul hingga sebati.
- Akhir sekali, kukus semula selama 10 minit, sedia untuk dinikmati dengan gulai ikan dan acar sayuran.
- 1 ekor ikan tongkol (dipotong)
- 250 ml santan
- 500 ml air
- 2 sdm rempah kurma
- 2 sdm rempah kari ikan
- 5 ulas/siung bawang merah (dikisar/dihaluskan)
- 3 ulas bawang putih (dikisar)
- 4 keping asam gelugur
- 4 sdm cili giling
- Gula melaka/merah secukup rasa
- Garam secukup rasa
- Perasa secukupnya
- Minyak untuk menumis
- Rebus ikan tongkol dan masukkan asam gelugur dan garam, setelah masak toskan dan simpan airnya, ketepikan.
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan cili giling, rempah kari dan rempah kurma, kacau/aduk sebati sehingga pecah minyak.
- Seterusnya masukkan ikan tongkol dan air rebusan tadi, biarkan mendidih.
- Setelah itu, masukkan santan, garam, gula dan bahan perasa, kacau/aduk rata. dengan api perlahan dan angkat.
- Sedia untuk dinikmati bersama nasi dagang dan acar sayuran.
- 1 biji timun (dihiris memanjang)
- 1/2 biji buah nanas (dihiris nipis)
- 1 biji lobak merah/wortel (dihiris memanjang)
- 1 biji cili merah (dhiris)
- 1 biji cili hijau (dihiris)
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 30 gm udang kering/ebi (ditumbuk)
- 2 biji jus limau nipis/jeruk limo
- Cuka secukupnya
- Gula pasir secukupnya
- Garam secukup rasa
- Satukan semua bahan acar tadi ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
- Telur ayam rebus di belah dua sebagai bahan tambahan.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment