CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Yee Mee Kung-fu

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Friday 21 June 2013

Yee Mee Kung-fu

Yee Mee Kung-fu juga disebut Yee Mee Kantonis. Masakan ini lebih kepada sayur-sayuran. Saangat digemari oleh masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Nama "kungfu"nya agak aneh, mungkin kerana terlalu enak rasanya!!! Menyediakannya juga mudah. Anda perlu mencubanya !!!

Bahan-bahan:
  • 200 gm yee mee (dicelur air panas & toskan)
  • 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
  • 4 biji cili padi/rawit
  • 2 biji telur
  • 1/2 sdt serbuk lada hitam
  • 200 gm isi ayam (dipotong dadu)
  • 5 ekor udang
  • 3 biji cendawan butang (dihiris tipis)
  • 50 gm sawi hijau
  • 2 sdm tepung jagung (dibancuh air)
  • 2 sdm sos tiram
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 50 ml air garam secukup rasa
 Cara Menyediakannya:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan dan bau wangi/harum.
  2. Masukkan ayam, udang, cendawan dan telur, aduk rata-rata.
  3. Tuangkan bancuhan air tepung jagung dan aduk rata.
  4. Setelah itu masukkan sawi hijau, lada hitam dan sos tiram. Biarkan kuahnya menjadi pekat.
  5. Letakkan yee mee diatas pinggan dan tuangkan kuah diatasnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
* Saiz hidangan untuk seorang jer !!!
* Hoyong/mau ? bikin sendiri dong !!!

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...