Yee Mee Kung-fu juga disebut Yee Mee Kantonis. Masakan ini lebih kepada sayur-sayuran. Saangat digemari oleh masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Nama "kungfu"nya agak aneh, mungkin kerana terlalu enak rasanya!!! Menyediakannya juga mudah. Anda perlu mencubanya !!!
Bahan-bahan:
* Hoyong/mau ? bikin sendiri dong !!!
Bahan-bahan:
- 200 gm yee mee (dicelur air panas & toskan)
- 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
- 4 biji cili padi/rawit
- 2 biji telur
- 1/2 sdt serbuk lada hitam
- 200 gm isi ayam (dipotong dadu)
- 5 ekor udang
- 3 biji cendawan butang (dihiris tipis)
- 50 gm sawi hijau
- 2 sdm tepung jagung (dibancuh air)
- 2 sdm sos tiram
- 1/2 kiub pati ayam
- 50 ml air garam secukup rasa
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan dan bau wangi/harum.
- Masukkan ayam, udang, cendawan dan telur, aduk rata-rata.
- Tuangkan bancuhan air tepung jagung dan aduk rata.
- Setelah itu masukkan sawi hijau, lada hitam dan sos tiram. Biarkan kuahnya menjadi pekat.
- Letakkan yee mee diatas pinggan dan tuangkan kuah diatasnya.
- Sedia untuk dihidangkan.
* Hoyong/mau ? bikin sendiri dong !!!
No comments:
Post a Comment