CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Rendang Hati Lembu/Sapi

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Friday 21 June 2013

Rendang Hati Lembu/Sapi


Rendang,  tidak sah menyambut Lebaran tanpa Rendang. Rendang selalunya di makan bersama lemang, ketupat atau pun nasi.   

Bahan-Bahan:

  • ‎300 gm hati lembu (dihiris nipis) ‎
  • 1/2 cawan cili kisar‎ ‎
  • 2 sudu besar kerisik‎ ‎
  • 1 cawan santan pekat‎ ‎
  • 1 helai daun kunyit (dihiris halus) 
Bahan Di Kisar:‎ ‎
  • 7 ulas/siung bawang merah‎ ‎
  • 3 ulas/siung bawang putih‎ ‎
  • 2 batang serai (dititik/diketuk)‎ ‎
  • 2 sm lengkuas‎ 
Cara Membuat:
  1. ‎Lumur/adukkan hati dengan garam dan kunyit. Goreng separuh garing. Ketepikan.‎ ‎
  2. Masukkan semua bahan kisar, santan dan cili ke dalam kuali.
  3. Masak sambil dikacau ‎hingga mendidih dan pecah minyak. ‎ ‎
  4. Masukkan hati, garam, gula dan kerisik. Kacau hingga rendang pekat.
  5. Taburkan daun ‎kunyit dan tutup api.‎
  6. Sedia untuk di hidangkan
* Saiz hidangan untuk 3 orang.
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...