Kacang memang banyak khasiatnya di segi kesihatan. Sudah menjadi bahan makanan yang di olah dalam berbagai cara dan rupa. Menjadi kegemaran warga masyarakat berbilang kaum dan bangsa.
Seiring dengan ini diberbagikan resepi Kacang Telur Manis sebagai juadah yang tidak pernah ketinggalan sewaktu merayakan Lebaran.
Bahan-Bahan:
Seiring dengan ini diberbagikan resepi Kacang Telur Manis sebagai juadah yang tidak pernah ketinggalan sewaktu merayakan Lebaran.
Bahan-Bahan:
- 500 gm kacang tanah (dibuang kulit)
- 450 gr tepung gandum/terigu
- 200 gm gula pasir
- 2 biji telur
- 1 sdt garam halus
- ½ sdt vanili
- 1 kg minyak masak/goreng
- Kacang tanah dicuci/basuh dengan bersih. Toskan dan biarkan sehingga kering.
- Pukul telur, gula dan garam hingga kental. Ketepikan.
- Ambil sebahagian kacang, beri 3 sudu makan adunan telur, aduk rata. Tabur dengan tepung gamdum/terigu, ratakan hingga kacang berguli-guli bersalut tepung. Lakukan 2 hingga 3 kali proses ini, sehingga lapisan tepung cukup tebal.
- Dan lakukanya hingga semua bahan habis dan selesai.
- Panaskan minyak masak dengan api sederhana dan goreng kacang hingga kuning kecoklatan. Angkat, dinginkan.
- Masukkan dalam balang/stoples kedap udara.
No comments:
Post a Comment