CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kacang Telur Manis

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Friday 21 June 2013

Kacang Telur Manis

Kacang memang banyak khasiatnya di segi kesihatan. Sudah menjadi bahan makanan yang di olah dalam berbagai cara dan rupa. Menjadi kegemaran warga masyarakat berbilang kaum dan bangsa.

Seiring dengan ini diberbagikan resepi Kacang Telur Manis sebagai juadah yang tidak pernah ketinggalan sewaktu merayakan Lebaran.     

Bahan-Bahan:
  • 500 gm kacang tanah (dibuang kulit)
  • 450 gr tepung gandum/terigu
  • 200 gm gula pasir
  • 2 biji telur
  • 1 sdt garam halus
  • ½ sdt vanili
  • 1 kg minyak masak/goreng
Cara Membuatnya:
  1. Kacang tanah dicuci/basuh dengan bersih. Toskan dan biarkan sehingga kering.
  2. Pukul telur, gula dan garam hingga kental. Ketepikan.
  3. Ambil sebahagian kacang, beri 3 sudu makan adunan telur, aduk rata. Tabur dengan tepung gamdum/terigu, ratakan hingga kacang berguli-guli bersalut tepung. Lakukan 2 hingga 3 kali proses ini, sehingga lapisan tepung cukup tebal.
  4. Dan lakukanya hingga semua bahan habis dan selesai.
  5. Panaskan minyak masak dengan api sederhana dan goreng kacang hingga kuning kecoklatan. Angkat, dinginkan.
  6. Masukkan dalam balang/stoples kedap udara.
Selamat Mencoba !!!


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...