CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Pindang Ikan Kembung

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday 2 June 2013

Pindang Ikan Kembung

Pindang, masakan yang tidak pernah asing dari masyarakat Nusantara dan Malaysia, khususnya rumpun Melayu.

Resepi Pindang juga berbeza, terutama bahan utamanya, mengikut citarasa daerah. Ada resepi pindang dari Ikan  Bandeng/Bolu (Milkfish) yang tersohor dari Jogjakarta, Ikan Patin terutama dari Pahang, Ikan Masrani, Ikan Selar, Ikan Tongkol (Tuna), Ikan Kerisi, Ikan Kakap, Ikan Tenggiri, Ikan Kelah (paling enak !!!), Ikan Talapia,  Ikan Kembung (Mackerel) dan berbagai lagi.

Masakan Pindang akan sentiasa menjadi masakan istimewa !!!


Berikut ini resepi Pindang Ikan Kembung.

Bahan-bahan:
  • 300 gm ikan kembung
  • 10 gm lengkuas (dihiris)
  • 5 gm asam keping
  • 5 gm bawang putih (dikisar)
  • 5 gm bawang merah (dikisar)
  • 5 gm cili padi (dikisar)
  • 5 gm kunyit hidup (dikisar)
  • 1 biji limau nipis
  • 10 gm tomato (dipotong)
  • 20 gm kacang bendi/lady's finger
  • 1 liter air
  • garam secukup rasa
  • sedikit perasa
  • minyak untuk menumis
Cara memasak:
  1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk, tumis semua bahan yang telah di kisar sehingga wangi.
  2. Selepas itu masukkan air, asam keping, lengkuas dan ikan kembung, biarkan mendidih.
  3. Kemudian masukkan kacang bendi dan biarkan hingga masak.
  4. Akhir sekali, perasakan dengan garam secukupnya.
  5. Tambahkan jus limau nipis dan buah tomato.
  6. Angkat, sedia untuk di hidangkan.
*Saiz hidangan untuk 2 orang

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...