CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Steam Tofu Sayur

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Tuesday 18 June 2013

Steam Tofu Sayur

Tofu Sayur yang di steam juga dipercayai berasal dari jenis masakan cina muslim di Malaysia. Sering menjadi resepi untuk bulan Ramadhan.

Bahan-bahan:
  • 1 ketul tofu jepun (kukus selama 20 minit)
  • 2 ulas/siung bawang putih (dikisar/dihaluskan)
  • 3 ulas/siung bawang merah kecil (dikisar)
  • 2 sdm cili boh/cabai giling
  • 1 keping tempe (dipotong kecil & digoreng)
  • 3 tangkai kacang panjang (dipotong kecil)
  • 10 gm isi ayam
  • 1 biji cili benggala/paprika merah (dipotong kecil)
  • 1 biji cili benggala/paprika hijau (dipotong kecil)
  • 1/2 sdt tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
  • minyak masak untuk menumis
  • air secukupnya
  • garam dan gula secukup rasa
Cara membuat:
  1. Panaskan minyak masak di dalam kuali dan tumis bahan kisar dan cili boh/cabai giling hingga naik bau.
  2. Setelah itu masukkan isi ayam, cili benggala/paprika merah dan hijau, Aduk/gaul hingga rata.
  3. Kemudian masukkan kacang panjang dan tempe goreng, Aduk rata.
  4. Tambahkan sedikit air dan tepung jagung. Aduk sehingga mendidih dan menjadi pekat/kental. Angkat.
  5. Masukkan tofu ke dalam mangkuk hidangan, kemudian tuangkan kuah sayur ke atasnya.
  6. Sedia untuk dihidangkan.
*Saiz hidangan untuk 2 orang
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...