CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Dumpling

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Thursday 20 June 2013

Dumpling

Dumpling tidak asing pada masyarakat Barat, Afrika, Eropah, Timur Tengah, Asia Tenggara, bahkan di serata negara di dunia. Masyarakat cina juga sangat menggemarinya.

Adunannya berbeza-beza mengikut citarasa negara. Ada yang menjadikan sebagai sup, dan ada sebagai sajian kueh. Kini, ia menjadi salah satu dari makanan warga Malaysia dan Indonesia. 

Berikut ini resepi gaya kueh Dumpling.

Bahan Kulit:
  • 200 gm tepung gandum/terigu
  • 1/2 sdt garam
  • air secukupnya
Bahan Inti/Isi:
  • 100 gm isi ayam (dipotong kecil)
  • 2 ketul tauhu (dipotong kecil)
  • 100 gm kucai (dihiris kecil)
  • 50 gm lobak putih (dihiris kecil)
  • 1 sdm lada sulah
  • 3 sdm minyak 
  • garam secukup rasa
  • serbuk perasa secukupnya
Cara Membuat:
  1. Masukkan kesemua bahan inti/isi ke dalam sebuah mangkuk besar. Gaul/Aduk rata sehingga sebati.
  2. Tepung gandum/terigu dan garam di masukkan ke dalam mangkuk adunan, Tuang air sedikit demi sedikit sambil diuli rata sehingga kenyal. Jangan terlalu cair, jadikan doh.
  3. Canai doh menjadi leper, potong empat segi sama/segi empat. Isikan bahan inti/isi kadalam kulit dumpling.
  4. Kemaskan/rapikan hujung atasnya. Lakukan sehingga kesemua adunan habis.
  5. Kukus sehingga masak. Angkat.
  6. Sedia untuk dinikmati.

* Tips: Boleh juga digoreng selain dikukus
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...