CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kuih Telor Gabus Masin

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday 16 June 2013

Kuih Telor Gabus Masin


Bahan-Bahan:
  • 350 gm tepung kanji/ubi kayu
  • 3 biji telur (dipukul/dikocok) ‎
  • 1/4 sdt garam
  • minyak untuk menggoreng. ‎
Cara Membuat: ‎
  1. Campur tepung kanji/ubi kayu dan garam. Aduk rata. ‎
  2. Masukan telur sedikit demi sedikit sambil diuleni/di uli dengan tangan hingga terbentuk adunan yang kalis/kental. ‎
  3. Ambil secubit adunan, bentuk menggunakan kedua telapak tangan hingga berbentuk bulat ‎panjang.
  4. Masukkan hasilnya ke dalam wajan/kuali berisi minyak yg belum dipanaskan/dingin. ‎
  5. Letak kuali tersebut diatas api sederhana, goreng hingga masak berwarna kuning ‎kecokelatan. Angkat, tiriskan. 
  6. Sedia untuk dihidangkan.
  7. Simpan di dalam stoples/wadah kedap udara. ‎
Tips: Jangan menggoreng kuih ini langsung ke dalam minyak panas, kerana kuih tersebut akan meletus.


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...