Daging tetel ialah daging lembu/kambing yang di cincang atau di potong kecil-kecil. Mungkin di sebut daging urat di Kelantan. Resepi Asam Pedas Daging Tetel sangat popular di negeri Melaka dan juga Johor, Malaysia.
Daging yang perlu di cincang kecil-kecil ini selalunya dari jenis yang liat-liat, berurat, bahagian-bahagian tendon, ligamen, sendi tulang dan sebagainya. Oleh itu, perlu di cincang kecil-kecil, perlu di rebus lebih lama, untuk mengelaki dari ia masih liat dan sukar untuk di kunyah. Namun, apabila benar-benar empuk, daging tetel sentiasa enak di makan. Kekadang, terasa macam getah lembut atau chewing gum !!!
Bahan-bahan:
Daging yang perlu di cincang kecil-kecil ini selalunya dari jenis yang liat-liat, berurat, bahagian-bahagian tendon, ligamen, sendi tulang dan sebagainya. Oleh itu, perlu di cincang kecil-kecil, perlu di rebus lebih lama, untuk mengelaki dari ia masih liat dan sukar untuk di kunyah. Namun, apabila benar-benar empuk, daging tetel sentiasa enak di makan. Kekadang, terasa macam getah lembut atau chewing gum !!!
Bahan-bahan:
- 500 gm daging tetel (di rebus lebih lama hingga empuk)
- 3 helai daun limau purut
- 2 batang serai (diketuk)
- 1 kuntum bunga kantan (dihiris halus)
- sedikit kerisik
- sedikit air asam jawa
- garam dan gula secukupnya
- minyak masak untuk menumis
- 10 gm cili kering
- 5 biji cili merah
- 6 biji bawang putih
- 3 biji bawang merah
- 1 inci kunyit hidup
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar.
- Masukkan serai dan daun limau purut, tumis sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan daging yang sudah direbus, kacau hingga rata.
- Tambahkan air rebusan daging tadi, kacau.
- Kemudian masukkan kerisik dan sedikit air asam jawa, biarkan hingga mendidih selama 20 menit.
- Akhir sekali tambahkan sedikit garam dan gula, biarkan hingga masak.
- Sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment