CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Sambal Kari Ikan Kembung

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday 30 June 2013

Sambal Kari Ikan Kembung


Bahan-bahan:
  • 6 ekor ikan kembung
  • 1 sdt serbuk kunyit
  • 1 sdm serbuk kari daging
  • 1 sdm cili giling
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (dikisar)
  • 2 biji limau kasturi
  • garam & gula secukup rasa
  • sedikit air
  • serbuk perasa secukupnya
  • minyak masak


Cara Membuat:
  1. Bersihkan ikan setelah itu lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan dan toskan.
  2. Kemudian dengan sedikit minyak masak tumis bahan kisar, cili giling, dan serbuk kari hingga naik bau dan berbau wangi.
  3. Tambahkan sedikit air dan masukkan garam, gula, dan serbuk perasa.
  4. Setelah itu masukkan ikan yang sudah digoreng tadi dan aduk hingga rata dan sebati.
  5. Akhir sekali perahkan air limau kasturi dan aduk rata, Angkat.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

Saiz Hidangan Untuk 3 Orang
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...