Bahan-bahan:
- 6 ekor ikan kembung
- 1 sdt serbuk kunyit
- 1 sdm serbuk kari daging
- 1 sdm cili giling
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 2 ulas bawang putih (dikisar)
- 2 biji limau kasturi
- garam & gula secukup rasa
- sedikit air
- serbuk perasa secukupnya
- minyak masak
Cara Membuat:
- Bersihkan ikan setelah itu lumurkan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng ikan dan toskan.
- Kemudian dengan sedikit minyak masak tumis bahan kisar, cili giling, dan serbuk kari hingga naik bau dan berbau wangi.
- Tambahkan sedikit air dan masukkan garam, gula, dan serbuk perasa.
- Setelah itu masukkan ikan yang sudah digoreng tadi dan aduk hingga rata dan sebati.
- Akhir sekali perahkan air limau kasturi dan aduk rata, Angkat.
- Sedia untuk dihidangkan.
Saiz Hidangan Untuk 3 Orang
No comments:
Post a Comment