CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Tat Nenas Simple

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Thursday 20 June 2013

Tat Nenas Simple

Di Malaysia dikenali sebagai Tat Nenas. Di Indonesia di sebut Kue Nastar aja. Paling laris dan digemari oleh kedua-dua warga negara. Setiap bulan Ramadhan, setiap Lebaran, pasti ada Tas Nenas/Kue Nastar ini.   

Bahan-Bahan:
  • 250 gm mentega
  • 20 gm gula icing
  • 1 kuning telur
  • 350 gm tepung gandum
  • 2 sdm tepung kastad
  • 2 sdm tepung susu
  • 1 kuning telur (untuk disapukan pada tat)
Bahan Jem:
  • 2 biji buah nanas (dikisar)
  • 200 gm gula
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 1 sdm jus limau nipis
Cara Membuat:
  • Masukkan semua bahan kisar ke dalam periuk dan biarkan masak sehingga mendidih dan pekat. Aduk/kacau sentiasa agar tidak melekat.
  • Angkat dan sejukkan seketika sebelum di bentukkan bulat dalam 6 gm.
  • Pukul mentega dan gula icing dengan menggunakan mixer hingga kembang.
  • Kemudian masukkan kuning telur bersama tepung gandum, tepung kastad dan susu tepung sedikit demi sedikit. Aduk/kacau rata hingga adunan sebati.
  • Seterusnya bungkus adunan dengan kertas plastik dan biarkan seketika selama 30 minit.
  • Setelah 30 minit, bulat-bulatkan adunan dan isikan dengan inti jem nanas di dalamnya dan bakar dengan ketuhar/oven pada suhu 180c selama 20 minit.   
  • Sedia untuk dihidang atau disimple dalam stoples/balang kueh. 
Selamat mencoba !


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...