CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Popiah Basah

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Tuesday 18 June 2013

Popiah Basah

Sajian Popiah Basah antara menu ketika berbuka puasa amat menyelerakan. Resepi ini sering di jual di pasar Ramadhan. Popiah terdiri dari beberapa jenis. Ada Popiah Kering, Popiah Sambal Pedas, Popiah Tomyam, Popiah Nestum, Popiah Serunding dll.

Popiah agak berbeza dengan Risol di Indonesia, di mana inti Popiah adalah ramuan dari beberapa bahan sayur-sayuran.     

Berikut ini adalah resepi Popiah Basah yang sangat laris di jual di pasar-pasar, warung-warung di  bulan Ramadhan..

Bahan Utama:
  • 8 keping kulit popiah basah 
Bahan Inti/Isi Popiah:
  • 50 gm tauge (dicelur)
  • 50 gm lobak merah/wortel  (dihiris halus)
  • 50 gm sengkuang/bengkuang (dihiris halus)
  • 50 gm buah timun (dihiris halus)
  • 50 gm kacang panjang (dihiris halus)
  • 50 gm udang kering/ebi (dikisar)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 3 ulas/siung bawang putih (dikisar)
  • 1 sdm sos tiram 
  • garam secukupnya 
  • minyak untuk menumis 
Bahan Sambal/Sos:
  • 5 biji cili/cabai merah (dikisar/dihaluskan)
  • 1 biji bawang besar (dikisar)
  • 2 ulas/siung bawang putih (dikisar)
  • 1 sdm kicap manis 
  • 1 sdm cuka
  • garam & gula secukupnya
  • sedikit air
  • minyak untuk menumis 
Cara Membuatnya: 

      1)  Untuk bahan inti;
  • Panaskan minyak dan tumis bahan kisar kemudian masukkan sos tiram. Aduk rata hingga naik bau.
  • Masukkan lobak merah, kacang panjang, tauge. Aduk rata.
  • Kemudian tambahkan garam dan serbuk perasa secukup rasa. Angkat dan ketepikan.
      2)  Untuk bahan sambal/sos;
  • Panaskan minyak dan tumis semua bahan kisar, kicap manis, garam dan gula secukup rasa, dan tambahkan cuka & sedikit air, Aduk/kacau rata. Angkat, ketepikan.
      3)  Seterusnya;
  • Ambil kulit popiah, dan sapukan/oleskan dengan sedikit sambal/sos tadi dan letakkan bahan inti/isi bersama hirisan sengkuang dan timun.
  • Kemudian gulung dan kemas/rapikan.
  • Sedia untuk dihidangkan bersama sambal/sosnya.
* Tips: Pastikan kulit popiah digulung kemas/rapi agar bahan inti/isi tidak terkeluar.
* Saiz Hidangan Untuk 4 Orang

‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...