CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Kuih Serabi/Serabai

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Tuesday 23 April 2013

Kuih Serabi/Serabai

Kuih Serabai merupakan sejenis kuih tradisional yang popular di Malaysia. Serabi  adalah sebutan di Indonesia. Di Malaysia, kuih ni jarang dijual di gerai kuih kecuali pada bulan Ramadan. Ia popular di negeri Kedah, Melaka dan Sabah.

Di Indonesia, kuih ini merupakan jajanan pasar tradisional yang popular dengan berbagai variasi rasa. Banyak tersebar di kota-kota besar seperti Jakarta, Bandung, dan Bogor.

Ada 2 jenis Serabi; serabi manis yang menggunakan kinca/kuah, dan serabi asin dengan taburan oncom yang dibumbui diatasnya. Seiring dengan perkembangan zaman, banyak yang terus berinovasi dengan menambahkan berbagai topping seperti sosis, daging ayam, maupun mayones. 


Di Bandung, serabi biasa dijaja dipagi hari dan dimasak menggunakan tungku sehingga menghasilkan rasa yang khas. Kadangkala telur ayam yang telah dikocok ditambahkan keatas adunan serabi yang sedang dimasak.

Bahan Serabi:
  • 225 g tepung beras
  • 1/2 sdt ragi instan
  • 50 g gula pasir
  • 1/2 sdt garam
  • 1 butir telur ayam
  • 500 ml santan dari 1 butir kelapa parut
  • 1/4 sdt garam
Areh:
  • 200 ml santan kental dari 1 butir kelapa parut
  • 1/2 sdt garam
  • 2 lembar daun pandan, lipat dan ikat
Kuah Serabi:
  • 500 ml santan dari 1 butir kelapa parut
  • 1 sdt garam
  • 2 helai daun pandan
  • 125 gm gula merah
Cara membuat:
  • Areh: Campur semua bahan, masak hingga kental. Angkat. Sisihkan. 
  • Kuah Serabi: Didihkan santan, gula melaka, daun pandan, dan sedikit garam kacau selalu di atas api kecil hingga mendidih dan pekat. Angkat. Sisihkan.
  • Serabi: Campur tepung beras, ragi instan, gula pasir, dan garam, aduk rata. Tambahkan telur, aduk rata.
  • Tuangkan santan sedikit demi sedikit sambil aduk/kacau hingga sebati. Tambah garam, aduk rata. biarkan 1 jam.
  • Cara penyediaan; tuang adunan ke wajan serabi panas yang sudah diolesi minyak. Diamkan hingga berpori. Kecilkan api, tutup, dan biarkan hingga matang. 
  • Akhir sekali, sapukan permukaan serabi dengan areh. Angkat.
*Silakan Mencoba !!!
‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...