CITARASA KEHIDUPAN (Alarin)....: Ketam/Kepiting Masak Cili

Blog perihal mewarnai kehidupan dengan # Resepi-resepi masakan istimewa dari serata negara di dunia # Perkembangan fesyen dan design yang up-to-date # Tip-tip Kerukunan Rumahtangga # Tip-tip Kesihatan # Tip-tip Kecantikan.

GALERI MASAKAN


  • BANANA MILKSHAKE

    Penuh Khasiat
  • KARIPAP

    DESCRIPTION HERE
  • ROLADE DAGING

    DESCRIPTION HERE
  • SUP AYAM ASAM KERING

    DESCRIPTION HERE
  • SAMBAL KARI IKAN KEMBONG

    DESCRIPTION HERE
  • RENDANG HATI LEMBU/SAPI

    Rasa Menyelerakan
  • MEE YEE KUNG-FU

    Enak
  • MEE HAILAM

    Enak
  • Natto

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Sambal Udang/Udang Balado/Udang Masak Merah

    Kayang Soya Peram Yang Tinggi Zat Manganese
  • Kacang Telur Manis

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Kuih Sugi/Makmur

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Dumpling

    Kuihmuih Untuk Hari Raya
  • Tat Nenas Simple

    Kuihmuih Untuk Hari Raya

Sunday 21 April 2013

Ketam/Kepiting Masak Cili


 
Ketam/Kepiting, ketam (sebutan di Malaysia) atau kepiting (Indonesia). Ketam Masak Cili adalah satu satu resepi yang menyelerakan.


Bahan-bahan:
  • 2 ekor ketam/kepiting (dibuang kulit & dibelah 2)
  • 2 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 1 biji bawang besar (dicincang)
  • 1 ulas bawang putih (dicincang)
  • 1 sm halia muda (ditumbuk)
  • 1 batang serai (dititik)
  • 1 cawan air/stok ikan
  • 1 sdm sos tomato
  • 1 sdm sos cili
  • 1/2 sdt serbuk lada hitam
  • 1 sdt serbuk kari
  • 5 tangkai cili kering
  • 10 helai daun kari
  • serbuk lada sulah (secukup rasa)
  • garam (secukup rasa)
  • gula (secukup rasa)
  • minyak masak

Cara memasak:
  1. Perapkan ketam dengan garam, serbuk lada sulah dan jus limau nipis untuk seketika.
  2. Panaskan minyak dan goreng ketam hingga bertukar warna merah, angkat dan ketepikan.
  3. Dalam kuali berasingan; panaskan minyak, tumis bawang besar dan daun kari hingga naik bau.
  4. Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari dan cili kering; goreng seketika.
  5. Tambahkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan dan gula secukup rasa, gaul hingga sebati.
  6. Akhir sekali, masukkan ketam, kacau rata dan tutupkan api.
  7. Hiaskan dengan daun saleri, dan 
  8. Sedia untuk dihidangkan.


‎‎‎

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...