Masakan Laut ini salah satu dari masakan yang selalu di jual di gerai-gerai di Malaysia. Kerapkali ia di beli dalam bungkusan untuk di bawa balik dan di makan di rumah. Mungkin kerana memakan isi siput perlu di sedut dari cengkerangnya.
Masakan laut ini juga merupakan masakan kegemaran warga-warga di sini. Masakan ini tidak pernah ketinggalan menjadi salah satu menu yang sering di jual di Pasar Ramadhan sewaktu bulan Ramadhan
BAHAN-BAHAN:
- 2 batang keladi (dipotong & direbus selama 3-5 minit)
- 200 gm siput sedut
- 1 batang serai (diketuk)
- 2 helai daun kunyit
- garam secukup rasa
- gula secukup rasa
- santan secukupnya
- 15 biji cili padi
- 1 biji bawang besar
- 2 sm kunyit hidup
- Panaskan kuali/wajan, masukkan bahan kisar dan sedikit air.
- Masukkan siput, biarkan ia mendidih seketika.
- Kemudian masukkan batang keladi, daun kunyit dan serai.
- Setelah itu masukkan santan, garam, gula dan perasakan, kacau/aduk hingga sebati.
- Angkat dan siap untuk dihidangkan.
NOTA: "Cara Membersihkan Siput Sedut."
Cara membuatnya:
- Bahan diperlukan ialah hampas kelapa.
- Masukkan siput sedut yang telah di bilas dengan air ke dalam bekas.
- Kemudian masukkan hampas kelapa, gaul hampas kelapa pada siput sehingga rata dan meliputi ke semua siput tadi, lebih bagus dibiarkan semalaman.
- Basuh/cuci siput tadi sehingga bersih dan barulah anda boleh memotong hujung bahagian cengkerang siput itu sebelum di masak.
- Bukan saja bau lumpur akan hilang, malah bertambah rasa lemaknya apabila di masak.
No comments:
Post a Comment