Ketam/Kepiting, ketam (sebutan di Malaysia) atau kepiting (Indonesia). Ketam Masak Cili adalah satu satu resepi yang menyelerakan.
Bahan-bahan:
- 2 ekor ketam/kepiting (dibuang kulit & dibelah 2)
- 2 biji limau nipis (diambil jusnya)
- 1 biji bawang besar (dicincang)
- 1 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sm halia muda (ditumbuk)
- 1 batang serai (dititik)
- 1 cawan air/stok ikan
- 1 sdm sos tomato
- 1 sdm sos cili
- 1/2 sdt serbuk lada hitam
- 1 sdt serbuk kari
- 5 tangkai cili kering
- 10 helai daun kari
- serbuk lada sulah (secukup rasa)
- garam (secukup rasa)
- gula (secukup rasa)
- minyak masak
Cara memasak:
- Perapkan ketam dengan garam, serbuk lada sulah dan jus limau nipis untuk seketika.
- Panaskan minyak dan goreng ketam hingga bertukar warna merah, angkat dan ketepikan.
- Dalam kuali berasingan; panaskan minyak, tumis bawang besar dan daun kari hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih, halia, serai, serbuk kari dan cili kering; goreng seketika.
- Tambahkan sos tomato, sos cili, serbuk lada hitam, stok ikan dan gula secukup rasa, gaul hingga sebati.
- Akhir sekali, masukkan ketam, kacau rata dan tutupkan api.
- Hiaskan dengan daun saleri, dan
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment