Masakan Kurma berasal dari resepi kerajaan Mughal (sekarang Pakistan dan India Utara) abad ke-16. Menjadi masakan istimewa kerajaan Mughal yang ketika itu menguasai sehingga ke Bangladesh.
Kurma adalah hidangan dari adunan daging atau sayuran yang di masak dengan pati kurma/kaldu/stock, yogurt/susu krim, dalam periuk/panci dengan sedikit air dan api yang kecil.
Daging yang di masak umumnya daging kambing, bibi-biri, ayam, atau lembu. Antaranya, daging kambing masak kurma boleh dianggap istimewa, dan selalu menjadi hidangan terutama dalam majlis resepi. Di bawah ini disediakan resepi daging kambing masak kurma.
Bahan-bahan:
- 6 kg daging (di hiris)
- 3 kg ubi kentang (di belah 4)
- 1 kg santan
- garam & gula secukup rasa
- minyak masak
Bahan kisar:
- 3 kg bawang besar
- 1/2 kg bawang putih
- 400 gm halia
- 300 gm lengkuas
- 500 gm rempah kurma
- 10 batang serai
- 3 batang kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga lawang
- 10 biji buah pelaga
- 3 helai daun pandan (di simpul)
- Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis, kacau sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan bahan kisar dan biarkan hingga kekuningan.
- Seterusnya masukkan daging dan santan, gaul dan biarkan sehingga daging empuk.
- Setelah itu masukkan ubi kentang dan masak hingga empuk.
- Akhir sekali tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Siap....
No comments:
Post a Comment