Ketam Masak Rendang juga resepi "seafood" kegemaran pada hampir keseluruhan warga-warga Asia Tenggara, terutama Indonesia, Malaysia, Thailand, Kemboja, termasuk tanah besar Cina, dll.
Resepi sebegini selalu menjadi hidangan istimewa yang disajikan di kebanyakan restoran-restoran Cina. Mereka selalu memasaknya dengan menambah beberapa biji kuning telur asin (bahan terakhir), dikacau dengan perlahan agar tidak terlalu pecah, sebagai perasa tambahan.
Bahan-bahan:
- 1 kg ketam bunga (dibuang kulit & dibelah 2)
- 100 gm kerisik
- 500 ml santan (1biji kelapa)
- 3 sdm minyak masak
- 2 helai daun limau purut (dihiris halus)
- 2 helai daun kunyit
- garam secukup rasa
- 5 gm ketumbar (ditumbuk)
- 5 gm jintan putih (ditumbuk)
- 5 gm jintan manis (ditumbuk)
- 6 biji bawang merah
- 6 biji cili merah
- 4 ulas bawang putih
- 2 sm halia
- 3 biji buah keras
- Panaskan minyak, tumis bahan kisar dan bahan tumbuk hingga garing dan naik bau.
- Masukkan sedikit santan, daun limau, daun kunyit dan ketam, kacau sekali sekala hingga mendidih.
- Kemudian masukkan kerisik, garam dan baki/sisa santan tadi, kacau selalu sehingga kuahnya menjadi pekat.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment